Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού

Χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού

Πρωκτός ονομάζεται το κατώτερο και τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου,  μήκους  4 εκατοστών  και είναι το τμήμα το οποίο περνάει δια μέσου του εδάφους της πυέλου από την κοιλιά στον έξω κόσμο.
 
Η εσωτερική του επιφάνεια καλύπτεται  στο έσω  μισό  από βλεννογόνο, όπως στο υπόλοιπο έντερο και στο έξω μισό από δέρμα.
 
Στην εσωτερική επιφάνεια του πρωκτού και περίπου δύο εκατοστά από το έξω όριο του, στο σημείο που συναντάτε το δέρμα με τον βλεννογόνο, δημιουργείται μία “οδοντωτή γραμμή”.
 
Σε αυτή καταλήγουν κάθετα,  6- 14 επιμήκεις πτυχές βλεννογόνου, οι οποίες ονομάζονται “στύλοι του Morgani” .
 
Ανάμεσα από αυτούς τους στύλους, στα σημεία που καταλήγουν στην οδοντωτή γραμμή, σχηματίζονται μικρές κρύπτες και μέσα  από κάθε μία από αυτές βγαίνει ο πόρος ενός από τους αδένες του πρωκτού. 
 
Στο εσωτερικό τοίχωμα του πρωκτού υπάρχει φυσιολογικά ένα δίκτυο από φλέβες το οποίο ονομάζεται αιμορροϊδικό πλέγμα και διακρίνεται σε έξω και έσω αιμορροϊδικό πλέγμα.  
 
Σε φυσιολογικές καταστάσεις οι φλέβες αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι ή με το κολονοσκόπιο.
 
Σε παθολογικές καταστάσεις οι φλέβες διογκώνονται και δημιουργούν κουβάρια από διατεταμένες  φλέβες, που μαζί με το στρώμα από βλεννογόνο ή δέρμα που τις καλύπτει είναι ορατές σαν σκουρόχρωμα μαξιλαράκια εσωτερικά ή εξωτερικά στον πρωκτό και ονομάζονται “αιμορροϊδικοί όζοι ”  ή απλά “αιμορροΐδες”.  
 
Έξω και γύρω από τον πρωκτό υπάρχει ένα σύστημα από μυϊκούς σφιγκτήρες,  των οποίων ο βασικός ρόλος είναι να επιτυγχάνεται η εγκράτεια (ο έλεγχος) των αερίων, των υγρών και των κοπράνων που περνάνε μέσα από τον πρωκτό.

Με απλά λόγια όταν οι σφιγκτήρες του πρωκτού λειτουργούν φυσιολογικά το άτομο ελέγχει απόλυτα πότε θα αφήσει να βγουν αέρια ή κόπρανα από το έντερο, ενώ όταν δεν λειτουργούν σωστά το άτομο έχει “ακράτεια” κοπράνων και αερίων

Ο πρωκτός είναι το τελευταίο τμήμα του εντέρου μέσα από το οποίο περνάνε τα αέρια και τα  κόπρανα πριν βγουν από το σώμα.

Αποτελεί μέρος ενός περίπλοκου μηχανισμού ο οποίος ελέγχει την κατά βούληση έξοδο των αερίων και των κοπράνων, που  μέχρι τότε παραμένουν αποθηκευμένα  στο προηγούμενο τμήμα του εντέρου το ορθό.  Όλα του τα εξαρτήματα και όλες του οι λειτουργίες είναι φτιαγμένα για να  διευκολύνουν την αφόδευση.
 
Οι αδένες του πρωκτού παράγουν βλέννα και την εκκρίνουν μέσα από τους πόρους τους, που βρίσκονται ένας σε κάθε κρύπτη του Morgani, στο τελευταίο τμήμα του εντέρου πριν την έξοδο των  κοπράνων.
Η βλέννα δρα σαν λιπαντικό και διευκολύνει την έξοδο τους.  

Ο ρόλος των  αιμορροϊδικών  όζων είναι να προστατεύουν τον πρωκτό από τραυματισμούς κατά την έξοδο των κοπράνων  στην διάρκεια της αφόδευσης.
 
* Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία, 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής: 25200100,'a0eleni.karafoka@karafoka.gr
 
*Η γιατρός θα βρίσκεται  στην Κύπρο 2 και 9 Απριλίου 2017 .
Τα πρωινά θα βρίσκεται στο "MEDITERRANEA HOSPITAL OF CYPRUS" στην ΛΕΜΕΣΟ όπου θα χειρουργεί και θα βλέπει περιστατικά κατόπιν συνεννόησης. 
Τηλ Κλινικής: 25200100 για προγραμματισμό ραντεβού.
Τα απογεύματα, στα ΛΑΤΣΙΑ (Λευκωσία) στο ιατρείο της παιδιάτρου Dr Χρυσταλλένης Καραφώκα Τσεριώτου (Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 48)

Προσωπικά τηλέφωνα: 99400409 ( +306932582182)
 
 

 
 
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας