Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μύθοι και αλήθειες για τα τεστ δυσανεξίας

Μύθοι και αλήθειες για τα τεστ δυσανεξίας

 Η διαδικασία της απώλειας βάρους είναι κάτι που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επιμονή, ώστε κάποιος να φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Έτσι έχοντας αυτό κατά νου, και γνωρίζοντας την επιθυμία του ανθρώπου στο να έχει μια καλή εικόνα το οποίο συνεπάγεται πολλές φορές με μείωση βάρους, πολλοί επιτήδειοι εμφανίζονται να προσφέρουν την μαγική λύση, την εύκολη και απλή. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζουν ραγδαία διάδοση και γίνονται «μόδα». Μία τέτοια περίπτωση «μόδας» είναι και τα τεστ δυσανεξίας.
 
Έτσι, λένε, κάνοντας αυτό το ιατρικό τεστ δυσανεξίας, εντοπίζετε σε ποιές τροφές είστε δυσανεκτικοί και μπορείτε απλά κι εύκολα να αντιμετωπίσετε το επιπλέον βάρος, την κυτταρίτιδα, το τοπικό πάχος κ.α. Ποιά όμως είναι η αλήθεια; Είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύουμε ότι για το πρόβλημα του βάρους μας φταίνε μεμονωμένα τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, η ντομάτα, ακόμα και αρτύματα όπως η ρίγανη ή το θυμάρι;

Σίγουρα πολλοί θα απαντήσουν ναι. Αρκετοί ίσως έχουν και γνωστούς ή ακόμα και οι ίδιοι να έχουν χάσει κιλά κάνοντας πρώτα αυτό το τεστ. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά πέσατε θύμα ενός καλοστημένου μύθου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε όσα υποστηρίζουν οι διάφοροι «ειδικοί» του θέματος. 
 
Πως είναι δυνατό να πέσουν θύματα τόσοι πολλοί άνθρωποι; Η ανθρώπινη ματαιοδοξία από την μια αλλά και η καλοστημένη θεωρία από την άλλη. Έτσι οι «ειδικοί» χρησιμοποιούν κάποιες επιστημονικές αλήθειες και μετά βγάζουν ανυποστήρικτα συμπεράσματα.

Πριν περιγράψουμε  κάποια από τα τεστ που κυκλοφορούν, πρέπει να ειπωθεί ότι ο όρος δυσανεξία υπάρχει και ότι οι δυσανεξίες των τεστ δυσανεξίας δεν έχουν καμία σχέση με τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) ή λακτόζη ή φρουκτόζη. Οι δυσανεξίες αυτές αναφέρονται σε πραγματικές παθολογικές καταστάσεις και ανιχνεύονται μόνο με ειδικές εξετάσεις.

Τα τεστ δυσανεξίας που μπορεί να συναντήσετε είναι πολλά όπως ,Τεστ "κλινικής μικρoσκοπίας" ή "μεταβολικής οδού" (live blood analysis), Λευκοκυτταροτοξικό τεστ (Alcat ή Νutron test), τεστ με ειδική ράβδο και άλλα. Θα ασχοληθούμε με τα 2 πιο διαδεδομένα τεστ δηλ. το τεστ κβαντικής βιοανάδρασης-βιοσυντονισμού και τα τεστ δυσανεξίας με αντίδραση αντισωμάτων IgG.

Τεστ κβαντικής βιοανάδρασης-βιοσυντονισμού ή δυσανεξία με τηλεμετρική μέθοδο (bioresonance).

Το τεστ κβαντικής βιοανάδρασης-βιοσυντονισμού γίνεται με ένα «υπερεξελιγμένο» μηχάνημα βιοανίχνευσης (πολλές φορές αναφέρεται και το όνομα της NASA), όπου μετριέται η συμβατότητα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου των τροφίμων με αυτό του σώματος και των ιστών. Έτσι βγαίνουν τα αποτελέσματα με τα οποία κάνοντας την αγωγή θα βοηθηθεί ο οργανισμός να εξισορροπηθεί.

Ακόμη και η θεωρία αυτού του τεστ είναι ανυπόστατη, διότι ως βιολογικό προϊόν η ηλεκτρική αγωγιμότητα του κάθε τροφίμου δεν είναι ποτέ η ίδια και εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων όπως το μέγεθος, η υγρασία κ.α. Όπως και να έχει, κλινικές έρευνες δεν βρήκαν καμία διαγνωστική αξία αλλά και καμία επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων.

Τεστ δυσανεξίας με αντίδραση αντισωμάτων IgG
Σε αυτό το τεστ που θεωρείται και ως το πιο "έγκυρο" τεστ δυσανεξίας, γίνεται λήψη αίματος και μετράται η παρουσία μιας κατηγορίας αντισωμάτων, των ανοσοσφαιρινών ΙgG (συνήθως ΙgG4), που θεωρείται και δείκτης αντίδρασης του σώματος σε κάποιο τροφικό ερέθισμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπιστούν τα τρόφιμα που είναι υπεύθυνα για την αύξηση τους και θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή.

Οι έρευνες όμως φανερώνουν ότι το τεστ δυσανεξίας με χρήση ΙgG έχει αποτύχει στον ακριβή προσδιορισμό δυσανεξίας τροφίμων που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό και έχουν ήδη διαγνωστεί με τη βοήθεια δίαιτας αποκλεισμού. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μάλιστα, μας δείχνουν ότι η παραγωγή ανοσοσφαιρινών ΙgG είναι δείγμα προστασίας του οργανισμού από την ανάπτυξη πραγματικής τροφικής ή μη αλλεργίας, στην οποία εμπλέκονται οι ανοσοσφαιρίνες ΙgΕ.
 
Δηλαδή η παραγωγή τους μέσω της έκθεσης στο τρόφιμο ή τα τρόφιμα που την προκαλεί είναι χρήσιμη για να προστατευθεί ο οργανισμός στο μέλλον από την τροφική αλλεργία.

Άρα, παρά την καλοστημένη θεωρία, εδώ δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από ουσιαστικά μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που συνδέεται την ανοσοανοχή.

Τέλος όπως αναφέραμε και στην αρχή μπορεί κάποιος να έχει χάσει βάρος και με το τεστ δυσανεξίας. Η εξήγηση εδώ είναι, ότι μαζί με τη διάγνωση έρχεται και η προτεινόμενη θεραπεία. Έτσι συστήνεται δίαιτα η οποία αν δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά διατροφικές οδηγίες και απαγορεύσεις στα τρόφιμα που βρέθηκε κάποιος ότι έχει δυσανεξία, όπως τυριά, λιπαρά κρέατα και γενικά τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες.
 
Το τελικό αποτέλεσμα, είναι, ότι το διαιτολόγιο αυτό μειώνει τις θερμίδες που θα καταναλώσει κάποιος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. 
 
Σίγουρα είναι εύκολο να πέσει κάποιος θύμα παραπλάνησης, ειδικά όταν φαίνεται επιστημονικά τεκμηριωμένη η θεωρεία μπροστά από αυτή, ιδιαίτερα όταν αυτή προωθείται από «ειδικούς» που προβάλλονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως συμβαίνει π.χ. σε εκπομπές στην τηλεόραση.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιμετωπίζετε τουλάχιστον με επιφύλαξη όποιον σας υπόσχεται την εύκολη λύση μέσα από ένα απλό τσίμπημα ή μέσω ενός «ειδικού» ή «πρωτοποριακού» τεστ και κυρίως γρήγορα.
Ο μόνος τρόπος για σωστή πληροφόρηση είναι να απευθυνθείτε σε ένα εγγεγραμμένο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου ο οποίος έχει την επιστημονική γνώση να σας κατευθύνει και να σας βοηθήσει.
 
Νικόλαος Ντάφλος.jpg



Νικόλαος Ντάφλος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μέλος του Δ.Σ Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και μέλος της κυπριακής εταιρίας κλινικής διατροφής και  μεταβολισμού, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου διαιτολογίας και μέλος της Ένωσης Διατροφολόγων Ελλάδος

τηλέφωνο 22254595
 

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας