Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

 Σοκολάτα: Πόσο καλό μας κάνει?  

 Σοκολάτα: Πόσο καλό μας κάνει?  

Η σοκολάτα έχει πρωταγωνιστική θέση στην ζωή μας, καθώς χάριν στην μοναδική, πλούσια και γλυκιά της γεύση την περιλαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι στην καθημερινή τους διατροφή.
 
Η σοκολάτα προσφέρει απόλαυση και ευχαρίστηση και πολλοί την έχουν συνδέσει με την χαλάρωση, ενώ την ίδια ώρα που την καταναλώνουν μπορεί να αισθάνονται ενοχές λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας της σε λίπος κυρίως και ζάχαρη. Μάλιστα από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης η κατανάλωση σοκολάτας έχει συχνά χαρακτηριστεί ως μια «ένοχη απόλαυση».
 
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της σοκολάτας μετατοπίστηκε προς το θετικό εφόσον πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση της και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της έχουν δώσει νέους χαρακτηρισμούς όπως «υπερτροφή» ή «τροφή του εγκεφάλου»
 
Πολλά είναι τα ευεργετικά οφέλη που φάνηκαν από την κατανάλωση σοκολάτας. Μεταξύ αυτών τα κύρια είναι πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών (μέσω της μείωσης οξειδωτικού στρες, της μείωσης της πίεσης του αίματος, της αύξησης της δραστηριότητας αιμοπεταλίων, της χαλαρωτικής επίδρασης που προκαλεί κ.α.), οι επιδράσεις στους νευρώνες, οι αντιφλεγμονώδης δράσεις και η καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.
 
Τα συστατικά που έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται κυρίως στην μαύρη σοκολάτα, όπως τα φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) που παρέχουν άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Η σοκολάτα περιέχει επίσης θεοβρωμίνη και καφείνη , τα οποία είναι διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, διουρητικά και μυοχαλαρωτικά, καθώς και βαλερικό οξύ το οποίο μειώνει το άγχος.
 
Ωστόσο, η κατανάλωση της σοκολάτας συνδέεται με αύξηση βάρους και διάφορες αλλεργίες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 513 θερμίδες (kcal) στα 100γρ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 ώρα ποδηλασία ή περπάτημα για κατανάλωση αυτών των θερμίδων.
 
Επομένως, η κατανάλωση της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και να συμπεριλαμβάνεται μέσα στις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Επίσης, το λίπος της αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη και γενικά να συνδυάζεται με μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η δοσολογία που φάνηκε να δίνει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία είναι 10γρ την ημέρα  σοκολάτας που περιέχει κακάο 70% και άνω.
 
* ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου
Συνεργάτης της γυναικολογική και μαιευτικής ΙΣΙΣ
Τηλ 22254595
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας