Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατί μας ταϊζουν ζελέ στα νοσοκομεία

Γιατί μας ταϊζουν ζελέ στα νοσοκομεία

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί για το «νοσοκομειακό» επιδόρπιο..το γνωστό ζελέ του νοσοκομείου, όχι τόσο για την γεύση του αφού όλοι γνωρίζουμε την γεύση και μυρωδιά του αλλά για την επιλογή του.

Πώς ένα τόσο απλό γλυκό, έχει γίνει η προτίμηση των νοσοκομείων και ποια η σημασία του διατροφικά για τους ασθενείς …Φαίνεται πως σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ζελέ αποτελείται από ζελατίνη από χρωστική ουσία.

Ο διατροφολόγος Σούλης Ηλιάδης, μας δίνει όλες τις απαντήσεις που ένα τέτοιο επιδόρπιο κάνει θραύση στα μενού των νοσηλευτηρίων.

Η ζελατίνη κατασκευάζεται από συγκεκριμένα αμινοξέα τα οποία επιδρούν θετικά στην λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος.

Επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες του αμινοξέος γλυκίνη, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων  ιστών του σώματος, όπως επίσης και στο να προστατεύει ζωτικής σημασίας όργανα από τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς.

Συνήθως μετά από μια επέμβαση, ένας ασθενής χάνει το αίσθημα της όρεξης και της διάθεσης, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις σημαντικές οργανικές του ανάγκες για αποκατάσταση.

Αν αναλογιστούμε την τραυματική κατάσταση που βρίσκεται το σώμα του και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να καταναλώσει προκειμένου να επανέλθει σωματικά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την επέμβαση τότε πρέπει να σχεδιαστεί το κατάλληλο διαιτολόγιο με τις απαραίτητες τροφές που θα βοηθούσαν στον σκοπό αυτό.

Το ζελέ θεωρείται επίσης μια τροφή εύπεπτη, εύκολη στην μάσηση και κατάποση και αρκετά εύγευστη, σύμφωνα με τον κύριο Ηλιάδη,κάτι που πρέπει να προσλαμβάνετε σοβαρά υπόψη κατά την μετεγχειρητική περίοδο ενός ασθενή.

Έχοντας τα δεδομένα αυτά υπόψη μας είναι εύκολο να αναλογιστούμε και την προτίμηση του ζελέ στα νοσοκομεία ως ενός βασικού γεύματος για τους ασθενείς.

Σπιτική συνταγή για ζελέ!
Υλικά:
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)
1 φλιτζάνι χυμό σταφυλιών ή φρέσκες φράουλες
3 κουταλιές της σούπας ζελατίνη
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
μέλι ή στέβια
Εκτέλεση:
Κατ" αρχάς, ετοιμάστε το πράσινο τσάι και προσθέστε λίγο μέλι ή στέβια για γεύση. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζελατίνη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μόλις έχει κρυώσει, προσθέστε το πορτοκαλί και το χυμό σταφυλιών και ανακατέψτε καλά και πάλι. Μεταφέρετε το ζελέ σε ένα δοχείο και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.

* Ο Χρυσόστομος Ηλιάδης, είναι Κλινικός Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας