Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες - ΠΡΟΣΟΧΗ

Συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες - ΠΡΟΣΟΧΗ

Εδώ και χρόνια πολλές έρευνες αποδεικνύουν, πως η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως είναι η ρόκα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ενώ τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποικό οξύ, το οποίο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά και το άγχος που προκαλείται από τις οξειδωτικές αλλαγές.

Η πράσινη σαλάτα, ανέκαθεν θεωρείτο μια από τις εύκολες και οικονομικές λύσεις για το πιάτο μας, προσφέροντας ταυτόχρονα στον οργανισμό, όλες τις απαραίτητες  βιταμίνες που χρειάζεται και καθιστώντας την πολλές φορές ένα πλήρες χορταστικό γεύμα.

Ποιος όμως δεν βαριέται να κάθεται να πλένει και να ψιλοκόβει τα λαχανικά.. Τα ψυγεία των υπεραγορών, σε αυτή την περίπτωση, έχουν την λύση έτοιμη και.. συσκευασμένη.

Το ερώτημα που εγείρεται αμέσως μετά είναι, το πόσο ασφαλείς, είναι για την υγεία μας, οι έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες και κατά πόσο διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους;

Οι διατροφολόγοι, αναλύουν ότι τα λαχανικά, όταν ψιλοκόβονται χάνουν τις βιταμίνες τους και το γεγονός ότι συσκευάζονται σε πλαστικές σακούλες «έλκουν» ευκολότερα παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια.
 

Η Χριστιάνα Παπαλουκά Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας εξηγεί οτι «διατροφικά αλλοιώνεται η ποιότητα των συσκευασμένων λαχανικών επειδή κόβονται πριν μπουν στην συσκευασία χάνοντας έτσι μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Ωστόσο μεγαλύτερη απώλεια υπάρχει όταν διατηρούνται για μεγάλα διαστήματα, όπως συμβαίνει και με τα φρέσκα λαχανικά. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα.»
 
 Κανείς δεν εγγυάται την ορθή πλύση των λαχανικών και πολλές φορές μπορεί να προκύψει μέσα από αυτό κοπρανώδη υπολείμματα τα οποία πολλαπλασιάζονται στον τεμαχισμό.

 Και μας εξηγούν ότι η μόλυνση μπορεί να προέλθει από εργοστασιακά λύματα ή από την απερισκεψία άλλου αγρότη που χρησιμοποίησε λίπασμα δίχως να έχει προηγηθεί ειδική επεξεργασία.

Αν το νερό είναι μολυσμένο με μύκητες ή βακτήρια, όπως ο e-coli, λιστέρια, σαλμονέλλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο αυτά θα περάσουν κατευθείαν στα φυτά και στη συνέχεια στο στομάχι του καταναλωτή.

Ακόμη και το σχολαστικό πλύσιμο της σαλάτας δε θα βοηθήσει.

Η Χριστιάνα Παπαλουκά μας διευκρινίζει ακόμα ότι « το κυτταρικό υγρό που απελευθερώνεται από τα κομμένα λαχανικά ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Επίσης, την ανάπτυξη βακτηρίων ευνοεί το ζεστό-υγρό κλίμα της σακούλας ενώ ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και όταν μπουν στο ψυγείο.

Σε ότι αφορά τα φρέσκα λαχανικά, ο κίνδυνος για ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να είναι εξίσου μεγάλος όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ωστόσο οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να επιλέγουν φρέσκα άκοπα λαχανικά»

Στην Κύπρο πάντως, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών, διευκρινίζει το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην επιλογή των συσκευασμένων λαχανικών και σαλατών.

Στη συνομιλία του το  HealthNews με τον πρόεδρο της Ένωσης, Λουκά Αριστοδήμου, ανέφερε ότι πέραν των πιθανόν διατροφικών αλλοιώσεων που μπορεί να υπάρξουν , είναι σημαντικό να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες στην διαδικασία συσκευασία καθώς και η  διατήρηση της ποιότητας στην παραγωγή, συντήρηση και φύλαξη των εν λόγο προϊόντων έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία μας.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια σε φρέσκες σαλάτες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι προδιαγραφές υγιεινής στις βιομηχανίες παραγωγής έτοιμων σαλάτων

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ σύμφωνα με την διαιτολόγο,
  • Προτιμούμε συσκευασίες που βρίσκονται στο βάθος των ραφιών, καθώς διατηρούνται καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας.
 
 
  • Θα πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας (τρόπος συντήρησης, ημερομηνίες κλπ). Εκτός από την ημερομηνία κατανάλωσης, είναι σημαντική η ημερομηνία τυποποίησης αν λάβουμε υπόψη ότι η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται 7 μέρες από την μέρα που θα συσκευαστούν.
 
 
  • Να αποφεύγουμε συσκευασίες που είναι φθαρμένες ή φαίνεται να έχουν αυξημένη υγρασία στο εσωτερικό τους.
 
 
  • Καλό είναι να πλένουμε τα λαχανικά, ακόμα και όταν η συσκευασία γράφει ότι είναι πλυμένα. Πριν το πλύσιμο τους συστήνεται καλό πλύσιμο χεριών.

 

 
Αν είσαι λοιπόν λάτρης της σαλάτας,

* Προτίμησε τα φρέσκα λαχανικά

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τα παραπάνω είναι να προτιμάς ντοματες, αγγουράκια και λαχανικά φρέσκα και όχι συσκευασμένα.

 Με αυτό τον τρόπο θα ξέρεις ότι είναι περισσότερο υγιεινά από ότι τα χλωριούχα συσκευασμένα σαλατικά.

* Πλύνε τα καλά

Είτε έχεις επιλέξει φρέσκα ή συσκευασμένα λαχανικά ξέπλυνε τα με άφθονο νερό ώστε να αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό κοκτέιλ φυτοφαρμάκων με τα οποία έχουν ραντιστεί. 

Η ποσότητα είναι πολύ μικρή για να σε βλάψει βραχυπρόθεσμα αλλά σίγουρα δεν είναι ότι το καλύτερο για τον οργανισμό σου. 

* Ξέπλυνέ τα με ξύδι ή λεμόνι

Το ξίδι, το μηλόξιδο και το λεμόνι αυξάνουν την οξύτητα και θανατώνουν πολλούς παθογόνους µικροοργανισµούς.
 
 
* Στέγνωσε τα καλά πριν τα αποθηκεύσεις
 
 Η υγρασία ευνοεί την εμφάνιση μικροοργανισμών.

Για το λόγο αυτό στέγνωσε καλά τα λαχανικά σου μετα το πλύσιμο αν σκοπεύεις να τα αποθηκεύσεις. Στη συνέχεια κλείσε τα στεγανά και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο.

* Κάνε το τεστ της γεύσης

Δοκίμασε ένα φύλλο από φρέσκο μαρούλι που έχεις αγοράσει από τη λαϊκή και στη συνέχεια φάε μια ποσότητα από την συσκευασμένη σαλάτα του σουπερμάρκετ.  Ίσως παρατηρήσεις διαφορά στη γλυκύτητα του προϊόντος που μεταφράζεται και σε μειωμένη διατροφική αξία.   
                                                                                             
Και καλή όρεξη!
 
 
* Η Χριστιάνα Παπαλουκά είναι διαιτολόγος, διατροφολόγος,μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και συνεργάτης της γυναικολογικής και μαιευτικής κλινικής  ΙΣΙΣ
τηλέφωνο  22254595 και 
99784333

* Ο Λούκας Αριστοδήμου είναι ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης

* Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής είναι Ανεξάρτητος, Ακομμάτιστος, Μη Κερδοσκοπικός και Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, κατά το πρότυπο και το πνεύμα αντίστοιχων Οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας