Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αν μειώσω τους υδατάνθρακες θα χάσω κιλά ;

Αν μειώσω τους υδατάνθρακες θα χάσω κιλά ;

Οι υδατάνθρακες είναι το βασικότερο θρεπτικό συστατικό που απαιτεί ένας ανθρώπινος οργανισμός για να παράγει ενέργεια αλλά επίσης και το πλέον παρεξηγημένο όσον αφορά τον ρόλο του στην απώλεια βάρους.
 
Υπάρχουν τρία βασικά θρεπτικά συστατικά. Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Όσο παράξενο και αν ακούγεται ακόμη και τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
 
Αν αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η απώλεια βάρους, τότε πρέπει να υπερτονιστεί η αναγκαιότητα να προσλαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά και από τις τρεις κατηγορίες, φτάνει βέβαια να τηρούνται οι σωστές αναλογίες και ποσότητες.
Υδατάνθρακες
Αρκετός κόσμος συχνά αναφέρει πως μείωσε τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνει ή ακόμη τους αποφεύγει εντελώς με σκοπό την άμεση απώλεια βάρους.
 
Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, όχι ειδικά λόγο των υδατανθράκων αλλά γενικότερα η οποιαδήποτε παράλειψη συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων από τη διατροφή μας είναι ένα μεγάλο λάθος.

Οι υδατάνθρακες, όπως προανέφερα, είναι η κύρια πηγή καυσίμων για τον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του σώματος μας και ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται τόσο στη ποσότητα όσο και στην ποιότητα του υδατάνθρακα που προσλαμβάνουμε. Υπάρχουν δύο ειδών υδατάνθρακες οι απλοί και οι σύνθετοι.

Οι απλοί βρίσκονται στη ζάχαρη και οι σύνθετοι κυρίως στο ψωμί, ρύζι, πατάτα, γλυκοπατάτα, δημητριακά, όσπρια. Πέρα από την κατηγοριοποίηση σε απλούς και σύνθετους, υπάρχουν ακόμη και δύο κατηγορίες σε επεξεργασμένους και μη επεξεργασμένους.
 
 
  • Επεξεργασμένοι : ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, κέικ, άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι
  • Μη επεξεργασμένοι : φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης
 
 
Ο λόγος που επικρατεί και η άποψη πως αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες θα επιτύχω ταχύτερη απώλεια βάρους, είναι κυρίως γιατί στις μέρες μας και ειδικά στον Δυτικό κόσμο η πλειονότητα της διατροφή μας στηρίζεται στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να βάζουμε βάρος πιο εύκολα.
 
Εάν όμως πετύχουμε να μειώσουμε ή να αποφύγουμε εντελώς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και παράλληλα να διατηρήσουμε στις σωστές πάντα αναλογίες τους μη επεξεργασμένους, τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα στο να πετύχουμε τη διατήρηση του φυσιολογικού μας βάρους ή ακόμη και απώλεια.
 
Πρέπει να τονιστεί όμως, η σημασία της σωστής αναλογίας της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών όπως επίσης και της ενσωμάτωσης της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας.
 
* Ηλιάδης Χρυσόστομος
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
BSc, MSc (Med Sci), MBA
Τηλ 22767656 και 96700100

 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας