Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καθημερινές αλλά ουσιαστικές ερωτήσεις σε ένα διατροφολόγο

Καθημερινές αλλά ουσιαστικές ερωτήσεις σε ένα διατροφολόγο

Είναι αρκετοί οι προβληματισμοί και οι σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος πριν την επίσκεψη σου σε κάποιο διατροφολόγο. Αυτό είναι και λογικό αφού αρχικά θα αναρωτηθεί κάποιος κατά πόσο είναι χρήσιμη μια επίσκεψη σε διατροφολόγο (αφού μπορώ και μόνος μου).
 
Εν συνεχείαέρχονται πιο κλασσικά ερωτήματα όπως πόσο καιρό θα μου πάρει να τα χάσω, προσπαθώ και δεν τα καταφέρνω κ.α. Ας δούμε αναλυτικά μερικά από τα κύρια ερωτήματα που απευθύνονται στους διατροφολόγους κατά καιρούς.

 Γιατί να απευθυνθώ σε διατροφολόγο;

Είναι λογικό κάποιοι να διερωτώνται πως είναι αχρείαστο να επισκεφθώ ένα διατροφολόγο για να τους υποδείξει τι να τρώνε, αφού πλέον με το διαδίκτυο στη ζωή μας, μπορούμε να έχουμε ότι πληροφορία χρειαζόμαστε άμεσα. Η σημαντικότητα της επαφής με τον διατροφολόγο έγκειται κυρίως στην προσαρμογή μια εξατομικευμένης διατροφής στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.
 
Πέρα από αυτό ένας άνθρωπος με βάρος αρκετά πιο αυξημένο από το φυσιολογικό, το οποίο πιθανών να κουβαλά για χρόνια, χρειάζεται την ανάγκη συμπαράστασης στην προσπάθεια που κάνει. Στο τέλος της ημέρας ο στόχος του διατροφολόγου δεν είναι η απώλεια συγκεκριμένου βάρους αλλά η εκμάθηση σωστών διατροφικών συνηθειών.
. Πως μπορώ να χάσω άμεσα τα κιλά μου;
 
Εάν το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι το πόσο άμεσα θα χάσω βάρος ουσιαστικά κάπου χάνω την ουσία και τον πραγματικό λόγο επίσκεψης σε διατροφολόγο. Ναι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να εστιάσουμε στο πως πρώτα.
 
Πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτό που ξεκινάμε να κάνουμε είναι μια προσπάθεια να βελτιώσω τη διατροφή μου και παράλληλα να έχω απώλεια σωματικού βάρους και λίπους φυσικά. Να διαμορφώσω σωστές διατροφικές συνήθειες και μέσω αυτών να επέλθει η απώλεια βάρους.
 
Πως μπορώ να έχω απώλεια μόνο σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος μου;

Είναι αδύνατο να επιτύχουμε σωματικά τοπικές απώλειες στο σώμα μας μέσω διατροφής. Δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τρόφιμο που αδυνατίζει γοφούς και τρόφιμο που αδυνατίζει στην κοιλιακή χώρα.. Εκείνο που συμβαίνει είναι μια συνολική απώλεια βάρους και λίπους μέσω μια σωστής διατροφής αλλά απαιτείται και σωστή εκγύμναση των συγκεκριμένων τοπικών σημείων που μας «ενοχλούν».
 
Τα μακαρόνια και το ψωμί παχαίνουν;

Όχι φυσικά. Κανένα φαγητό δεν παχαίνει από μόνο του. Αυτό που κάνει παχυντικό ένα τρόφιμο είναι ο τρόπος μαγειρέματος, η ποσότητα κατανάλωσης, ο συνδυασμός με τον οποίο θα το καταναλώσω και ίσως καιη ώρα που θα το καταναλώσω.

 Υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται σε μια σωστή διατροφή;

Σε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Φυσικά για να είμαστε ακριβείς υπάρχουν ποιότητες τροφίμων που ιδανικό θα ήταν αν όχι να αποφεύγονται τουλάχιστον να περιορίζονται στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μην νιώθουμε τόσο έντονο το αίσθημα της στέρησης από συγκεκριμένα φαγητά.
 
Το σημαντικό όμως είναι να καλλιεργηθεί στο μυαλό μας μια λογική προσέγγιση όσον αφορά το πότε θα καταναλώσω το κάτι παραπάνω και πότε όχι.
 
 Πάντα σε κάποια φάση δεν χάνω άλλο βάρος. Τι να κάνω;

Υπό κανονικές συνθήκες όσο έχω να δίνω περιττό βάρος και λίπος, τόσο θα έχω και απώλειες. Συμβαίνει όμως σε κάποιες περιπτώσεις μια συγκεκριμένη περίοδο να παραμένουμε σταθεροί σε συγκεκριμένο βάρος. Πρέπει να ανιχνεύσουμε τι διαφορετικό κάνουμε, αν άλλαξε κάτι είτε στον τρόπο διατροφής μας είτε στην φυσική μας δραστηριότητα και να το βελτιώσουμε. Είναι λογικό όμως, πως όσο πλησιάζει κάποιος στο ιδανικό του βάρος τόσο να μειώνεται κα ο ρυθμός απώλειας του βάρους του.
 
Σε καμία περίπτωση όμως δε πρέπει να απογοητευόμαστε και να τα παρατάμε.
 
 Πώς να κάνω τον μεταβολισμό μου να δουλέψει;

Για να έχω ένα ενεργοποιημένο μεταβολισμό ιδανικά θα ήταν καταρχάς να γυμνάζομαι. Να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας. Επίσης τα μικρά και συχνά γεύματα είναι σημαντικός παράγοντας και η αποφυγή χημικών και στερητικών διαιτών.

 Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το ύψος μου;
 
Αν και γενικά υπάρχουν κάποια όρια επί της ουσίας δεν υπάρχει ιδανικό βάρος στην για έναν άνθρωπο. Αυτό που ισχύει είναι ιδανικό ποσοστό λίπους βάση φύλο, ηλικία, σωματότυπο και επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.
 
 Πόσα κιλά μπορώ να χάνω την εβδομάδα;

Πάλι δεν μπορεί να απαντηθεί απόλυτα γιατί απλούστατα διαφορετική απώλεια θα έχει ένας άντρας από μια γυναίκα ή ένας αθλητής από ένα μη αθλητή. Σε γενικό πλαίσιο όμως, μια φυσιολογική απώλεια για έναν άνθρωπο την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί το 1 κιλό.
 
 Να κάνω το τεστ δυσανεξίας για να χάσω βάρος;

Τα συγκεκριμένα τεστ θα βοηθούσαν κάποιον στην περίπτωση που επανειλημμένα νιώθει δυσφορία και ενόχληση είτε εντερική είτε στομαχική και δεν κατάφερε να ανιχνεύσει μέσω της δοκιμής φαγητών, τι είναι αυτό που τον ενοχλεί συγκεκριμένα.. Δεν θα βοηθούσαν όμως τόσο σε μια προσπάθεια απώλεια βάρους.
 
* Ηλιάδης Χρυσόστομος
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
BSc, MSc (Med Sci), MBA
Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας