Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το ψήσιμο στα κάρβουνα κρύβει τοξικές ουσίες

Το ψήσιμο στα κάρβουνα κρύβει τοξικές ουσίες

 Το ψήσιμο στα κάρβουνα θεωρείται μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος λόγω της μη χρήσης λαδιού και γενικά λίπους.
 
Πέρα από το θερμιδικό περιεχόμενο όμως πρέπει να προσέξουμε και κάποιες ουσίες, που παράγονται στο κρέας ή στο ψάρι που θα ψήσουμε στα κάρβουνα, οι οποίες αν και εμφανίζονται σε σχετικά μικρές ποσότητες, έχουν καρκινογόνο δράση σε μακροχρόνια κατανάλωση τους.
 
Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των τοξικών ουσιών στο τρόφιμο το οποίο ψήνετε μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής:
 
 
  • Προσθέστε λεμόνι στο τρόφιμο καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που υπάρχει στο λεμόνι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των τοξικών ουσιών.
 
 
  • Μαρινάρετε το κρέας από την προηγούμενη νύχτα σε μπύρα. Χάρη στο λυκίσκο και στη βύνη η μπύρα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των τοξικών ουσιών.
 
 
  • Βότανα και μπαχαρικά. Βάλτε μπόλικη ρίγανη, θυμάρι ή και οποιοδήποτε άλλο βότανο ή μπαχαρικό επιθυμείτε στο κρέας ή το ψάρι και επωφεληθείτε από την αντικαρκινογόνο δράση που προσφέρουν στον οργανισμό.
 
 
  • Μειώστε όσο το δυνατό την προσθήκη πετρελαίου στα κάρβουνα και μην ψήνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
 
 
  • Τέλος, αφαιρέστε τα καμένα μέρη, την πέτσα και το ορατό λίπος από το φαγητό σας και συνοδεύεστε το κρέας ή το ψάρι με μπόλικα λαχανικά και 1 ποτήρι μπύρα ή κρασί.
 
 
* Κώστας Νικολάου
Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας