Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες των ροφημάτων ;

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες των ροφημάτων ;

Είναι γενικότερα γνωστό και κατανοητό αρκετές φορές πως οι περισσότεροι από εμάς που θέλουν να χάσουν βάρος, επιζητούν το γρηγορότερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
Ξεκινώντας μια διαδικασία απώλειας βάρους μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουμε στον διατροφολόγο είναι πότε θα χάσω τα περιττά κιλά μου.
 
Επειδή ακριβώς ακολουθώντας μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή η απώλεια μπορεί κάποιες φορές να είναι πιο ήπια και όχι τόσο ραγδαία όπως θα επιθυμούσαμε , αρκετός κόσμος καταφεύγει σε ακραίες λύσεις όπως χημικές δίαιτες, με διάφορα ροφήματα και άλλα σκευάσματα.
 
Οι δίαιτες αυτές υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα και για αυτό τον λόγο ακριβώς, αρκετός κόσμος νιώθει την ανάγκη να τις ακολουθήσει. Στα πρώτα στάδια το πιο πιθανών να δει όντος μια σεβαστή διαφορά στο σώμα του και στα κιλά του. Αυτό είναι λογικό αφού ο οργανισμός υποβάλλεται σε ένα αφύσικο και ανθυγιεινό σοκ αφού αναγκάζεται να προσλάβει χαμηλό αριθμό θερμίδων, κυρίως με την μορφή σκευασμάτων (σούπες, milkshakes, γκοφρέτα ή χάπια).
Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να προστίθεται και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης με την μορφή στερεού φαγητού. Αυτό μπορεί να επαναλαμβάνεται για αρκετές μέρες και να δούμε όντος το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
 
Το ερώτημα όμως είναι πως προσαρμοζόμαστε μετά όταν θα πρέπει να επανέλθουμε στην φυσιολογική μας διατροφή?
 
Όσο βάρος και να χάσει κάποιος δεν το πέτυχε επειδή έμαθε νε τρέφεται σωστά βάση της καθημερινότητας του, των επαγγελματικών και κοινωνικών υποχρεώσεων του και της ρουτίνας του. Αναγκαστικά όμως θα επιστρέψει σε αυτά και τότε θα του είναι τρομερά δύσκολο να αντεπεξέλθει.
 
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που περισσότεροι που ακολουθούν χημικές δίαιτες με ροφήματα, σύντομα επανακτούν το χαμένο βάρος και επανέρχονται στην σωματική κατάσταση που ήταν και πριν και ίσως και χειρότερη.
 
Το ενδεχόμενο της επανάκτησης του αρχικού βάρους είναι η μια αρνητική συνέπεια των διαιτών με ροφήματα.
 
Το χειρότερο σενάριο όμως αφορά την αρνητική επίδραση στην υγεία μας τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά.
 
Είναι φυσιολογικό όταν τρεφόμαστε με χημικά παρασκευάσματα (όσο και αν υπόσχονται πως είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά) σίγουρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τροφές όπως  φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.α. που είναι βασικές παράμετροι της Μεσογειακής Διατροφής.
 
Σημαντικές παρενέργειες των ακραίων αυτών διαιτών είναι επίσης η επιβράδυνση του μεταβολισμού, απώλεια μυϊκής μάζας, κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος, νευρολογικές διαταραχές, ζαλάδα, πονοκέφαλος κ.α.
 
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πως αυτό που έχει σημασία είναι να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας βάση των καθημερινών μας δεδομένων, αναγκών και συνηθειών έτσι ώστε να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε χωρίς να νιώθουμε στέρηση και ψυχολογική πίεση για οτιδήποτε. Όλα επιτρέπονται στη διατροφή μας φτάνει να υπάρχει σωστό μέτρο κα αντίληψη του τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα μου την δεδομένη στιγμή.
 
* Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας