Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μάθε τους σπόρους chia και τα οφέλη τους για την διατροφή σου

Μάθε τους σπόρους chia και τα οφέλη τους για την διατροφή σου

Οι σπόροι chia είναι ένα τρόφιμο που γίνεται όλο και πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.
Ο λόγος που γίνεται γνωστό αλλά και ο λόγος που συστήνεται η κατανάλωση του από τους επαγγελματίες διατροφής βρίσκεται στη διατροφική του ανάλυση.
Με 1 κουτάλι της σούπας σπόρους  chia προσλαμβάνουμε:
 
  • 2,6 γρ. α-λινολενικού οξέως (ALA), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα γνωστά μας Ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ALA βρίσκεται στο 1,1 με 1,6 γρ. καταλαβαίνουμε ότι με 1 κουτάλι της σούπας chia υπερκαλύπτουμε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (κάτι το οποίο δεν επιφέρει πρόβλημα στον οργανισμό)
 
 
  • 5γρ. φυτικές ίνες – 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών ινών είναι αδιαμφισβήτητα ο έλεγχος της γλυκόζης, η μείωση των λιπιδίων, η καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και η διαχείριση του σωματικού βάρους.
 
 
  • Αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου που σίγουρα δεν είναι τόσο απορροφήσιμες όσο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως θα μπορούσε να συνεισφέρει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, ειδικά σε άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά.
 
 
  • Μαγνήσιο σε ποσοστό που καλύπτει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην υγεία των οστών και μυών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αντιμετώπιση των ημικρανιών αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους.
 
Προσθέστε το στις φρουτοσαλάτες, σε γιαούρτια, σε smoothies, στα δημητριακά, σε μπάρες δημητριακών, στις ομελέτες αλλά και στις ζύμες.
 
Μην ξεχνάτε όμως ότι 1 κουτάλι σούπας σπόρους chia μας προσδίδουν 73 θερμίδες!

* Κώστας Α. Νικολάου 
Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας