Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο ασβέστιο παίρνεις καθημερινά ;

Πόσο ασβέστιο παίρνεις καθημερινά ;

Το ασβέστιο είναι ευρέως διαδεδομένο για τις προστατευτικές ιδιότητες που έχει στην υγεία των οστών.
 
Παρόλα αυτά ο περισσότερος κόσμος αρχίζει να ανησυχεί για την υγεία των οστών του όταν ξεπεράσει την ηλικία των 50, και ιδιαίτερα οι γυναίκες όταν διαπιστώσουν ότι έχουν ή είναι στα πρόθυρα της οστεοπόρωσης.
 
Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο πρέπει να γίνεται από την νεαρή ηλικία αφενός μεν για την πρόληψη της ραχίτιδας, αφετέρου δε για τον σχηματισμό της κορυφαίας οστικής μάζας που μπορούμε να πετύχουμε μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

 Πέρα από την πρόσληψη ασβεστίου, η πρόσληψη μέσω της διατροφής τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Δ όπως το συκώτι, τα αυγά, οι μαργαρίνες, τα ψάρια και τα μανιτάρια, αλλά και η ημερήσια έκθεση στον ήλιο, για 15 – 20 λεπτά (εκτός τις μεσημβρινές ώρες όπου ο ήλιος είναι επικίνδυνος) μπορεί να μας εφοδιάσει με βιταμίνη Δ, η οποία θα ενισχύσει την απορρόφηση του ασβεστίου.

2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε ασβέστιο (1 μερίδα = 240ml. γάλα / 240ml. κεφίρ / 170gr. γιαούρτι / 60gr. παγωτό/ 30 γρ. τυρί).
 
Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι επίσης τα παράγωγα σόγιας, τα οστά των ψαριών, τα εμπλουτισμένα γάλατα ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, φουντουκιού και κάποιοι εμπλουτισμένοι χυμοί.
 
Ασβέστιο υπάρχει και στα αμύγδαλα, στο ψωμί, στα κληματόφυλλα, στο μπρόκολο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα το οποίο όμως είναι λιγότερο απορροφήσιμο.

Tip of the Day: Έρευνες δείχνουν ότι η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνης Δ σχετίζονται με αυξημένη απώλεια βάρους αλλά και μεγαλύτερη απώλεια κοιλιακού λίπους (όταν βέβαια ακολουθείται ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο).

* Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας