Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

  Φυτικές «υπερτροφές» για όσους αθλούνται

  Φυτικές «υπερτροφές» για όσους αθλούνται

Η αύξηση της αθλητικής απόδοσης και η μείωση του χρόνου αποκατάστασης είναι ίσως τα πιο συνδεδεμένα με τη διατροφή ζητήματα που απασχολούν τους αθλητές.
 
Πολλές φορές οι αθλητές υπερεκτιμούν τα συμπληρώματα διατροφής και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα τρόφιμα. Παρακάτω παραθέτονται τρόφιμα φυτικής προέλευσης που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση και αποκατάσταση, ενώ παράλληλα αρκετές έρευνες δείχνουν ότι υπερτερούν έναντι των συμπληρωμάτων διατροφής.
 
 
Παντζάρι
 
Στα παντζάρια περιέχεται σε υψηλές ποσότητες νιτρικό. Περίπου 100 γραμμάρια παντζάρι αποδίδουν 250 μικρογραμμάρια νιτρικό. Το νιτρικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στην εργογόνο δράση του.
 
Η αγγειοδιαστολή που προκαλείται στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλεί εξοικονόμηση της κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που συνεπάγεται με αύξηση της αντοχής.
 
Το νιτρικό μπορούμε να το προσλάβουμε και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής που όμως δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στην αθλητική απόδοση σε σχέση με το παντζάρι.
 
 
Κόκκινο Σταφύλι
 
Στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών περιέχεται η αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη. Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στη διατροφή των αθλητών για πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.
 
Αποτελέσματα από ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρότερη αντιφλεγμονώδη δράση από την ασπιρίνη, ενώ πιθανά είναι τα οφέλη της και στην υγεία των αρθρώσεων.
 
Κεράσια
 
Πολλοί αθλητές προσπαθώντας να μειώσουν τον πόνο και επιταχύνοντας μείωση του χρόνου αποκατάστασης  από κάποιο τραυματισμό, χρησιμοποιούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Μία από τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι η αναστολή της πρωτεϊνικής σύνθεσης, κάτι που συνεπάγεται με μείωση της μυϊκής μάζας και άρα της αθλητικής απόδοσης.
 
Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συμφωνούν στο ότι τα φυτοχημικά που υπάρχουν σε κάποια τρόφιμα μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και τον μυϊκό πόνο χωρίς βέβαια να έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην μυϊκή μάζα.
 
Τα κεράσια χάρη στα υψηλά ποσοστά της αντιοξειδωτικής ουσίας, ανθοκυανίνης, παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
 
Η κατανάλωση περίπου 300μλ. φυσικού χυμού κερασιών ημερησίως μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο αλλά και τον χρόνο ανάκαμψης μετά την άσκηση, δίνοντας έτσι ώθηση στους αθλητές να αυξήσουν την απόδοση τους.
 
Κάπαρη
 
Είναι το τρόφιμο με την υψηλότερη συγκέντρωση κερκετίνης, η οποία υπάρχει και σε άλλα φυτικά τρόφιμα όπως η ελιά, τα μήλα και το κρεμμύδι.
 
Η κερκετίνη ανήκει στην κατηγορία των πολυφενολών. Υψηλές τιμές κερκετίνης στο πλάσμα αίματος πιθανό να επιφέρουν καλύτερη παροχή των θρεπτικών συστατικών στους εργαζόμενους μύες αλλά και στους υδροτόπους αδένες, κάνοντας έτσι τον αθλούμενο πιο ανθεκτικό στις αρνητικές επιδράσεις της αφυδάτωσης.
 
Ακόμη, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση κερκετίνης σε αθλητές αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή και την ταχύτητα τους.
 
 
*Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc ,  99321810
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας