Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Διατροφικά λάθη που κάνουμε και δεν χάνουμε κιλά

Διατροφικά λάθη που κάνουμε και δεν χάνουμε κιλά

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου ακούμε συχνά την φράση πως κάνω δίαιτα και δεν χάνω βάρος.
 
Συχνά επίσης ρίχνουμε το φταίξιμο είτε στο μεταβολισμό μας, είτε στον σωματότυπο μας ή στην κληρονομικότητα.
 
Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου όντος μπορεί να είμαστε σωστοί και να ευθύνονται άλλοι παράγοντες για την μη απώλεια όπως ίσως μια ορμονική διαταραχή που να μην γνωρίζουμε πως υφίστασται.
 
Στις πλείστες όμως περιπτώσεις, η πιο πιθανή εκδοχή είναι πως ίσως κάτι να κάνουμε λάθος χωρίς να ο αντιλαμβανόμαστε.
 
Ένα βασικό λάθος που κάνουμε είναι που αφήνουμε γεύματα πίσω νομιζόμενη πως στο τέλος της μέρας θα καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες.
 
Κατά τη διάρκεια της μέρας, λόγω δουλειάς και διαφόρων ασχολιών ξεχνιόμαστε κάποιες φορές και αποφεύγουμε να φάμε είτε το πρωινό είτε τα ενδιάμεσα γεύματα.
 
Καμιά φορά επίσης τρώμε το μεσημεριανό μας στο πόδι και έχουμε την εντύπωση πως σωστά κάναμε αφού δεν πεινούσαμε και με αυτό τον τρόπο «γλυτώσαμε» θερμίδες.
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γλυτώσαμε τίποτα γιατί αναπόφευκτα θα έρθει η στιγμή που ο οργανισμός μας θα ζητήσει να αναπλήρωση την ενέργεια που ξόδεψε μέσα στην μέρα και τότε είναι που θα νιώσουμε απότομα το αίσθημα της πείνας και θα χάσουμε το μέτρο τόσο στην ποσότητα και ακόμη χειρότερα και την ποιότητα.
 
Αν συνυπολογίσουμε πως αυτό το γεγονός θα λάβει χώρα τις βραδινές ώρες τότε το πρόβλημα διπλασιάζεται.
 
Άλλα μικρότερα λάθη που πιθανόν να κάνουμε είναι η αλόγιστη χρήση ξηρών καρπών που είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια και λιπαρά και δεν τα υπολογίζουμε.
 
Επίσης όταν έχουμε προγραμματισμένη έξοδο συνήθως μένουμε νηστικοί όλη μέρα για να έχουμε «άλλοθι» να φάμε το βράδυ. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα και οδηγεί κατευθείαν στην υπερφαγία τις βραδινές ώρες.
 
Ακόμη ένα σφάλμα που δεν έχει να κάνει τόσο με τη διατροφή αλλά μια άλλη σημαντική παράμετρο, το ζύγισμα.
 
Το καθημερινό ζύγισμα του σωματικού μας βάρους είναι παραπλανητικό και αρκετές φόρες αγχωτικό και τις πλείστες φορές μας βγάζει εκτός στόχων. 
 
Καλό θα ήταν να παραμείνουμε στις μετρήσεις που κάνουμε στις επισκέψεις μας στον διατροφολόγο όπου εκεί παρέχεται και ο κατάλληλος επιστημονικός εξοπλισμός για την ορθότερη μέτρηση τόσο του σωματικού βάρους όσο και λίπους.
 
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την διαδικασία απώλειας βάρους με υπομονή και απαραίτητα με σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς, έτσι ώστε να αποφύγουμε μικρές παγίδες που συνήθως πέφτουμε μέσα χωρίς να το υπολογίζουμε.
 
 
* Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας