Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ταχίνι

Ταχίνι

Ταχίνι ονομάζεται ο πολτός από το σουσάμι.
 
Παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σουσαμιού (sesamun indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.
 
Ο πολτός είναι στην ουσία μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι.
 
Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
 
Έχει την ίδια υφή με το φιστικοβούτυρο, καθώς περιέχει περίπου την ίδια αναλογία λιπαρών.
 
Θεωρείται οφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία γιατί περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο έχει πολλές θερμίδες και άρα παχαίνει.
 
Το ταχίνι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, σε παρασκευές όπως η ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ, ενώ είναι ιδανικό σε περιόδους νηστείας καθώς περιέχει πολλές θερμίδες. Συχνά συνδυάζεται με το μέλι.
 
 
 Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό καθώς το ταχίνι, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία.
 
Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες.
 
Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια σούπερ-τροφή.
 
Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Κώστα Νικολάου, 
 
"Το ταχίνι αποδίδει στα 100γρ. 241 θερμίδες, 21,2γρ. Λιπαρά, 3,8γρ. υδατάνθρακες, 8.7γρ. Πρωτεΐνη και 1.6γρ. αλάτι.

Το ταχίνι που χρησιμοποιούμε κυρίως στη Κύπρο είναι ένα μείγμα του πολτού σουσαμιών με νερό, μπαχαρικά και ηλιέλαιο.
 
Αποτελείται από 30% περίπου πολτό σουσαμιού, 10% ηλιέλαιο και το υπόλοιπο ποσοστό είναι κυρίως νερό, μπαχαρικά, αλάτι και συντηρητικά. Το σουσάμι έχει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη σε δυο συστατικά του, την σησαμόλη και την σησαμίνη.
 
Αυτή η αντιφλεγμονώδη δράση του μπορεί να μειώσει τον πόνο στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
 
Ακόμη χάρη στο υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και στερολών που περιέχει μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη αλλά και την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για  εγκεφαλικό αλλά και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
 
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα και σε ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή νηστεύουν στο να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο και πρωτεΐνη.
 
Τέλος κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει το άγχος λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε τρυπτοφάνη.
 
Επανέρχομαι όμως στη θρεπτική αξία του ταχίνι και υπογραμμίζω ότι 1 κουτάλι της σούπας προσφέρει 50  θερμίδες, κυρίως από λίπος, που αν και καλό λίπος θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή αφού εύκολα μπορεί να μας προσθέσει βάρος."
 
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,  μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων, σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας, αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.

Οι υδατάνθρακες που περιέχει, ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, τα Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη ενώ και η βιταμίνη Ε που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.
 
Επίσης, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε, πως το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.
 
( ευχαριστίες στον Κώστα Νικολάου, Κλινικό Διαιτολόγο - διατροφολόγο BSc, MSc, 99321810) 
 
 
Συνταγή για μπισκότα με ταχίνι και μέλι
 
Την περίοδο της Σαρακοστής μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμα μπισκότα με ταχίνι, ιδανικά για μικρούς και μεγάλους.
Θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
 
9 κ.σ. ταχίνι με μέλι
½ κ.σ. κανέλα
½ φλ. βρόμη
½ φλ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
 
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά. Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη ποσότητα από τη ζύμη και την τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο προηγουμένως έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα. Ψήνετε για 6-7 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας