Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Διατροφή SURVIVOR, το ρύζι,η καρύδα και τα έπαθλα

Διατροφή SURVIVOR, το ρύζι,η καρύδα και τα έπαθλα

Είναι γεγονός ότι στην πραγματικότητα, φαίνονται για… “λύπηση” εκεί στο μακρινό Άγιο Δομίνικο, αφού η μόνη επιλογή που έχουν διατροφικά, είναι καρύδα ωμή, καρύδα ψητή, καρύδα με φλούδα ή χωρίς φλούδα.
 
Στην καλύτερη περίπτωση το ρύζι μόνο του ή με γάλα καρύδας , μπορεί να φέρει «χαρές» στους κατοίκους της αποκλεισμένης παραλίας, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τα νούμερα τηλεθέασης κάθε φορά που στα έπαθλα συμπεριλαμβάνονται μπέργκερ και άλλα φαγητά.

Φυσικά, είναι τέτοιοι οι κανονισμοί του διάσημου αυτού ριάλιτι επιβίωσης.

Τι γίνεται ωστόσο με την διατροφική αξία της καρύδας και του ρυζιού .

Ο συνεργάτης του HealthNews, Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci),MBA,( Τηλ 22767656 και 96700100) εξηγεί :
 
Καρύδα

Η καρύδα είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται ευρέως στις τροπικές χώρες όπου και ευδοκιμεί.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι αμέτρητες και για αυτό το λόγο έχει ταξινομηθεί ως “superfood”.

 Για τους κατοίκους των χωρών αυτών η σάρκα κα το γάλα της καρύδας έχουν την ίδια αξία που έχει τα κρέας και το αγελαδινό γάλα για τους κατοίκους των δυτικών σωρών.
 
 

Από την καρύδα μπορεί να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλα τα τμήματα της όπως το νερό, το γάλα, τη ψίχα και το λάδι.

Το νερό καρύδας είναι μια αξιόλογη λύση για πρόσληψη ηλεκτρολυτών, ενυδατώνοντας το σώμα και προστατεύοντας το από γρήγορη κόπωση.
 
Περιέχει ελάχιστη χοληστερόλη και νάτριο και παρόλο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. (άρα και ενέργεια), οι καρδιακές παθήσεις σε άτομα που κατοικούν στις τροπικές χώρες και το καταναλώνουν καθημερινά, σπανίζουν.

 Σε γενικές γραμμές είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει αρκετή ενέργεια και παράλληλα μειώνει το αίσθημα της πείνας και σύμφωνα με τον διατροφολόγο μας αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι συμμετέχοντες στο ριάλιτι επιβιώνουν και αντέχουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν.

Ρύζι

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα στον κόσμο και καταναλώνεται από λαούς σε όλο τον πλανήτη είτε αυτοί βρίσκονται στην Ασία, Νότιο Αμερική, Αφρική ή στον Δυτικό κόσμο.

Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας.
 

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που μας προσφέρει το ρύζι έχουν ως κύριο ρόλο την παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά, ειδικά σε περιόδους έντονης φυσικής δραστηριότητας.
 
Σίγουρα η διαδικασία που περνούν οι συμμετέχοντες στο τηλεπαιχνίδι είναι τέτοιας φύσεως που απαιτεί να τρέφονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτά τα δύο τα τρόφιμα.
 
Δεν είναι, προφανώς, ένας πλήρης διατροφικά τρόπος για να τρέφεται ένας ανθρώπινος οργανισμός και να καλύπτει όλες του τις ανάγκες αλλά  με τα δεδομένα που υφίστανται στο συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι δύο τροφές που θα μπορούσαν να κρατήσουν ένα οργανισμό σε  φυσιολογική λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των ενεργειακών αποδόσεων που προσφέρουν.

Ξαφνική αφαγία

Οι ειδικοί ανα τον κόσμο σε θέματα υγείας και συγκεκριμένα διατροφής υποστηρίζουν ότι η ξαφνική αφαγία μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Ηλιάδη, το πρώτο σημάδι αλλαγής είναι η πείνα.
Και αφού ο οργανισμός θα αδειάσει από τα «αποθέματα» γλυκογόνου ξεκινά σταδιακά το μπλοκάρισμά του μεταβολισμού.
 
Το επόμενο στάδιο είναι ο οργανισμός για να μπορέσει να διαθέσει την απαιτούμενη ενέργεια που απαιτείται αρχίζει να περιορίζει τις καύσεις του.
 
Κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης είναι τα χαρακτηριστικά που διαφαίνονται στον άνθρωπο που υπόκειται σε αφαγία.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ διάφορα πεπτικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους.
 
Σε μια πιο σοβαρή εξέλιξη, μπορεί να παρατηρηθεί, τριχόπτωση και αλλαγή στην έμμηνο ρύση των γυναικών. Σίγουρα θα παρατηρηθεί μεγάλη απώλεια κιλών η οποία οφείλεται στα υγρά που φεύγουν από το σώμα καθώς και απώλεια μυϊκής μάζας και αργότερα δυσκολία στην διατήρηση του χαμένου βάρους.
 

 
Τα έπαθλα ανα θερμιδική αξία

Μετά από κάθε αγώνισμα, ως γνωστόν, έρχεται και το έπαθλο. Στην προκειμένη περίπτωση οι συμμετέχοντες, ενίοτε ξεσπούν σε κλάματα όταν το έπαθλο κρύβει μερικές θερμίδες παραπάνω.
 
Ένδειξη, της ανάγκης του οργανισμού για λήψη κανονικής τροφής ή απλή συγκίνηση για την επίτευξη του στόχου.

Το HealthNews ρώτησε τον Χρυσόστομο Ηλιάδη, για την θερμιδική αξία των επάθλων:

Παστέλι (ανά μερίδα 15γρ.) 70-90 θερμίδες

Κρουασάν σοκολάτας (50γρ) 250 θερμίδες

Μουσακάς (1 μερίδα) 600 θερμίδες

Κεφτέδες (1 μερίδα) 450 θερμίδες

Πατάτες τηγανητές (1 μερίδα) 240

Burger 280 θερμίδες

 
Προσοχή λοιπόν, για τους λάτρεις του τηλεοπτικού παιχνιδιού, η σωστή ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα κρατήσει την ισορροπία στο βάρος μας και σε περίπτωση που χρειαζόμαστε χάσιμο κιλών, το καλύτερο είναι η συμβουλή από έναν ειδικό και όχι οι πειραματισμοί με την υγεία μας.
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας