Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τα αγαπημένα φρούτα των Κυπρίων και η διατροφική τους αξία

Τα αγαπημένα φρούτα των Κυπρίων και η διατροφική τους αξία

Ο καιρός αλλάζει και σιγά σιγά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο την μέρα που θα φύγουμε από το γραφείο αρχίζοντας τις καλοκαιρινές μας διακοπές..εντάξει σε μερικούς μήνες όχι τόσο σύντομα αλλά όπως και να έχει η άνοιξη φέρνει μυρωδιές και φρούτα που θυμίζουν τις ηλιόλουστες ημέρες.
 
Ο διατροφολόγος Χρυσόστομος Ηλιάδης συνομιλώντας  με το HealthNews αναλύει τις ιδιότητες των φρούτων της άνοιξης και του καλοκαιριού, τις θερμίδες και τους χυμούς που μπορούμε να φτιάξουμε από αυτούς για να διατηρήσουμε την υγεία και το βάρος μας.
 
ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Το αγαπημένο των Κυπρίων.
 
 Δίνει 21 θερμίδες / 100 γρ, 5.3 υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες.
 
Είναι ένα ευχάριστο φρούτο, δροσερό και πλούσιο σε νερό, που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευμένο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.  μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία αλλά αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι.
 
Προσοχή όμως στην ελαφριά του γεύση, αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. 

1 φρούτο = 1 φέτα καρπούζι (4 κομμάτια)
 
ΠΕΠΟΝΙ: 21 θερμίδες / 100 γρ, 5 γρ υδατάνθρακες και 94.2 γρ νερό, 0.9 γρ φυτικές ίνες.
 
Όπως και με το καρπούζι μπορεί να συνδυαστεί με αλλαντικό ή με τυρί.
 
Αποδίδει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών. Ίσως για μια μερίδα ανθρώπων να θεωρείτε ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του. 

1 φρούτο = 1 φέτα πεπόνι
 
ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Φρούτο με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δίνει 37 θερμίδες / 100 γρ, 9.1 γρ υδατάνθρακες και 86.2  γρ νερό, 1.4 γρ φυτικές ίνες. Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία.
 
ΚΕΡΑΣΙΑ: Δίνουν 47 θερμίδες / 100 γρ, 11.9 γρ υδατάνθρακες και 81,5  γρ νερό, 1,7 γρ φυτικές ίνες.
 
Επίσης αρκετά εύγευστο φρούτο το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του γεγονότος πως ένα φρούτο ισοδυναμεί με 10 κεράσια.
 
Αυτό συνήθως αυξάνει την συνολική ποσότητα κατανάλωσης τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο, οπότε και παίρνουμε πολλές θερμίδες.

1 φρούτο = 10 κεράσια
 
ΣΥΚΑ: Δίνουν 41 θερμίδες / 100 γρ, 9.5 γρ υδατάνθρακες και 84.6  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
 
Τα σύκα είναι φρούτα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου.
 
Μπορούν να καταναλωθούν ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.
 
Επίσης καλό θα ήταν να τα αποφεύγουν και άτομα με διαβήτη. 

1 φρούτο = 2 μέτρια
 
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ: δίνει 50 θερμίδες / 100 γρ, 12.4 γρ υδατάνθρακες και 80.2  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
 
ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Δίνουν 26 θερμίδες / 100 γρ, 6.2 γρ υδατάνθρακες και 88.9  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Αρκετά διαδεδομένο και εύγευστο φρούτο.
Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν όπως συμβαίνει και με τα σύκα, πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα διαιτολόγια τους.

1 φρούτο = 8 φράουλες
 
ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Δίνουν 63 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3  γρ νερό, 0.9 γρ φυτικές ίνες. Φρούτο που έχει ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς.
Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο όσον αφορά καρδιοπάθειες, παρέχει αντικαρκινικές ιδιότητες και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

1 φρούτο = 10 ρόγες
 
 
ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ο χυμός φρούτων την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όσο και στη ενυδάτωση μας. Πρέπει όμως να προσέχουμε τα εξής :
 
  • Την περιεκτικότητα του σε ζάχαρη. Συνήθως οι χυμοί που ονομάζονται φρουτοποτά, περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη, προσφέροντας και επιπλέον θερμίδες
  • Εάν προέρχεται από φυσικό χυμό φρούτων αποκλειστικά, όπως επίσης και το αν περιέχει συντηρητικές ουσίες
  • Εάν είναι αναμεμιγμένος άλλα συστατικά όπως γάλα ή γιαούρτι. Οι επιλογές αυτές περιέχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά και επιπλέον θρεπτικά συστατικά λόγω των περιεχόμενων γαλακτοκομικών.
 
 
*Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας