Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προτρέπουν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά και ετοιμασία των τροφίμων ενόψει και του Πάσχα, όσον αφορά τα ακόλουθα:
-Η αγορά τροφίμων να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
-Επιλέγουμε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα.
-Ευάλωτα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά καθώς επίσης πουλερικά και κρέατα να διατηρούνται εντός κατάλληλων ψυγείων σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
Συντήρηση ≤ 5°C, κατάψυξη ≤ -18°C.
-Κατά την επιλογή των τροφίμων να ενημερωνόμαστε προσεκτικά από τις σχετικές πληροφορίες που περιλαμβάνει η σήμανση των τροφίμων έτσι ώστε οι επιλογές μας να είναι της επιθυμητής φύσης και ποιότητας.
-Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.
-Τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης να τοποθετούνται τελευταία στο καλάθι μας στην υπεραγορά.
-Η μεταφορά ευάλωτων τροφίμων από την υπεραγορά προς το σπίτι να γίνεται άμεσα χωρίς καθυστέρηση.
-Ο ασφαλής τρόπος απόψυξης κρεάτων και πουλερικών είναι να τοποθετούνται στο χαμηλότερο σημείο του χώρου διατήρησης στο ψυγείο, εντός δοχείου που να μην επιτρέπει διαφυγή υγρών.
-Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά.
-Διατηρούμε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες ≤ 5°C και ≥ 63°C. --Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
-Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά στους ≥ 75°C πριν τα σερβίρουμε και δεν διατηρούμε φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι’ αν τα έχουμε μέσα στο ψυγείο.(2-3 μέρες)
-Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, και με ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται να αναλωθούν ωμά.
-Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους έχει παρέλθει.