Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το μενού της Μ.Πέμπτης, από την ΙΜΗ

Το μενού της Μ.Πέμπτης, από την ΙΜΗ

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και το HealthNews, με την βοήθεια της Βούλας Νικολάου ,Διευθύντριας Διοργάνωσης Εκδηλώσεων της IMH, σας παρουσιάζει το σημερινό νηστίσιμο μενού με δύο πιάτα γευστικότατα.
 
Πλήρη και πλουσια σε διατροφική αξία,
 
Κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο και σπανακόρυζο.
 
Ένα μόνο φλιτζάνι με σπανάκι μας προσφέρει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α και Κ για τον οργανισμό μας, όπως και βιταμίνη C. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο.
 
Μελέτες έχουν δείξει πως το σπανάκι μπορεί να μας προστατέψει από διάφορους τύπους καρκίνου, από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από την οστεοπόρωση.  
 
Τι μας προσφέρουν τα κολοκύθια: Οι διαιτητικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και γενικότερα στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 
Επιπλέον, τα κολοκύθια θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση χάρη στις βιταμίνες C και A που περιέχουν, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
 
Είναι επίσης γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, θεωρείται ότι περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού λόγω του μαγνησίου που περιέχουν και ότι ρίχνουν την πίεση χάρη στο κάλιο που έχουν στη σύστασή τους.
 
Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο
Υλικά:
 
6 κολοκυθάκια
 
2 μέτριες πατάτες
 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξηρά αν δεν έχετε ψιλοκομμμένα
 
Δυόσμος
 
2 κουταλιές ελαιόλαδο
 
Φρυγανιά τριμμένη
 
Αλάτι
 
Πιπέρι
 
Τρίβετε σε χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και τις πατάτες
 
Τα περνάτε από σουρωτήρι να κατεβάσουν τα υγρά τους
 
Τα βάζετε σε μπωλ μαζί με τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε
 
Ρίχνετε τόση φρυγανιά όση χρειάζεται για να απορροφήσει όλα τα υγρά και να δέσει το μείγμα
 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και τους ψήνετε σε λαδόκολλα μέχρι να ροδίσουν
 
 
Σπανακόρυζο
 
Υλικά:

3 δέσμες σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο καλά και χοντροκομμένο

1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικό)

1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Χυμό ενός λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι

Ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικό)

1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι
 
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο

Βάζουμε το ρύζι σοκαριστεί λίγο για να γίνει πιο σπυρωτό

Προσθέτουμε τη ντομάτα αν θα βάλουμε και τέλος το σπανάκι. Το ανακατεύουμε για να μαράνει.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό ζεστό και σιγοψήνουμε για 20-25 περίπου λεπτά

Τελειώνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με πετσέτα για να πιεί σιγά –σιγά τα ζουμιά του.

Σημείωση: τα λαχανικά μας θα κατεβάσουν τα ίδια νερό γι αυτό δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερο στο μαγείρεμα μας.
 
 
 
tip:  Για όσους αποφασίσουν να τηρήσουν αυστηρά το έθιμο, η κατάργηση του λαδιού τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δίνει την ευκαιρία για ευρηματικά πιάτα και γλυκά. Το ταχίνι και οι ξηροί καρποί δίνουν την πλούσια γεύση που αλλιώς θα ζητούσαμε στο λάδι ενώ τα γλυκά ποντάρουν σε ασυνήθιστους συνδυασμούς λουλουδιών και φρούτων με αρώματα που φωνάζουν Άνοιξη.
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας