Δευτέρα 13 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πασχαλινά αυγά ΠΡΟΣΟΧΗ

Πασχαλινά αυγά  ΠΡΟΣΟΧΗ

Το έθιμο απαιτεί το Πάσχα ν βάφουμε εκτός των άλλων εθίμων και κόκκινα αυγά. 
 
Μπορεί να είναι όμορφα στην εμφάνιση, το σπάσιμό τους να φέρνει το μήνυμα της Ανάστασης, πόσο καλά είναι όμως για την υγεία μας τα βαμμένα αυγά και κατά πόσο είναι επικίνδυνες οι βαφές του εμπορίου;
 
Οι Ιατρικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες κάθε χρόνο, όπως και κάθε αρμόδιος φορέας Υγείας, προειδοποιούν να αποφεύγουμε τα έτοιμα βαμμένα αυγά καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε η ποιότητα του αβγού ούτε της βαφής.
 
Σε περίπτωση όμως που δεν έχουμε άλλη επιλογή, τα αβγά δεν πρέπει να είναι ραγισμένα και δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
 
Ακόμη, αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό των αβγών, δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.
 
Το HealthNews , συνάντησε τον διατροφολόγο Χρυσόστομο Ηλιάδη και συζήτησε το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν βάζουμε τα βαμμένα αυγά στο πιάτο μας.
 
Πρέπει να είμαστε γενικότερα προσεκτικοί ως προς δύο ενδεχόμενα.
 
Πρώτον είναι να σιγουρευτούμε πως το αυγό δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ή του ψησίματος του έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι το κέλυφος είναι άθικτο.
 
Από εκεί και πέρα να διαλέξουμε την σωστή ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε στο βάψιμο
 
Επηρεάζει την θρεπτική αξία του αυγού το γεγονός της βαφής;

Το γεγονός της βαφής του αυγού από μόνο του δεν επηρεάζει την θρεπτική αξία του αυγού.
Αυτό που θα επηρεάσει την ποιότητα και κατ»επέκταση την θρεπτική αξία του τροφίμου είναι ένας λάθος χειρισμός στην διαδικασία του βαψίματος σε συνδυασμό με μια λάθος επιλογή χρωστικής ουσίας που θα επιτρέψουν την εισδοχή  στο εσωτερικό του αυγού μικροοργανισμών ικανών να προκαλέσουν αλλοιώσεις σε γεύση, ποιότητα και πολύ πιθανών προβλήματα και στην υγεία του ατόμου που θα το καταναλώσει.

Υπάρχει συγκεκριμένο είδος χρωστικής που πρέπει να χρησιμοποιώ;

Ιδανικότερο θα ήταν να αποφεύγουμε τεχνητές και τοξικές ουσίες αφού το τσόφλι του αυγού έχει την ικανότητα διαμέσου των πόρων της επιφάνειας του να επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα και υγρασίας με το περιβάλλον.
Οπότε προτιμότερο να  χρησιμοποιούσαμε φυτικές, αγνές χρωστικές κυρίως από λαχανικά όπως παντζάρια, καρότα, κόκκινο λάχανο, μούρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε γενικότερα στα αυγά πριν την αγορά τους;

Σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες αυτό  που θα πρέπει να πρέπει να προσέχουμε  είναι να αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
 
Να δίνουμε προσοχή έτσι ώστε να αποφεύγουμε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
 
Όσον αφορά την συντήρηση θα πρέπει να μην τα πλένουμε και να τα διατηρούμε σε δροσερό χώρο.
 
 
 
 
 
*Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας