Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Θα φάτε πολύ; Πώς θα αποφύγετε τα περιττά κιλά

Θα φάτε πολύ; Πώς θα αποφύγετε τα περιττά κιλά

 Η νηστεία πριν το Πάσχα αποτελεί μια ευκαιρία για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα καλά λιπαρά.
 
Παράλληλα, η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης προστατεύει τον οργανισμό μας από τα κακά – κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με το πέρας των νηστειών επικρατεί η συνήθεια στα εορταστικά τραπέζια του Πάσχα να υπάρχει πληθώρα αλλά και ποικιλία διάφορων ζωικών εδεσμάτων.
 
Η απότομη και μεγάλη κατανάλωση ζωικών τροφίμων έπειτα από μια νηστεία πιθανό να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως η δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα με προβλήματα υγείας όπως προβλήματα στη χολή, στο στομάχι (έλκος, γαστρίτιδες), στα έντερα, άτομα με παλινδρόμηση και άτομα με δυσλιπιδαιμίες, αφού η απότομη και μεγάλη κατανάλωση τροφής και λίπους πιθανό να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι να προσέξω για να μην έχω προβλήματα βάρους και άλλα προβλήματα υγείας

 Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας το πιάτο της υγιεινής διατροφής, έτσι ώστε στο πασχαλινό τραπέζι να ξέρουμε τι επιλογές μπορούμε να έχουμε.
 
 
  • Γεμίζουμε το ½ πιάτο με λαχανικά και φρούτα
 
 
 
  • Το ¼ του πιάτου με πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, χοιρινό αφαιρώντας το ορατό λίπος.
 
 
 
  • Το ¼ του πιάτου με αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, πουργούρι, πατάτα, μακαρόνια,
 
 
 
 
  • Ως συνοδευτικό μπορούμε να έχουμε κάποιο Γαλακτοκομικό, ιδανικό θα ήταν το γιαούρτι.
 
 
                                                       
Δεν παραλείπουμε το πρωινό, ακόμη και τις μέρες όπου θα έχουμε κάποιο τραπέζι. Βέβαια το πρωινό θα μπορούσε να είναι σε πιο μικρή ποσότητα, για παράδειγμα λίγα δημητριακά ολικής με γάλα ή 1 φέτα ψωμί ολικής με αυγό θα ήταν αρκετά. Το πρωινό πιθανό να μας βοηθήσει να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες στο εορταστικό τραπέζι.
 
 Πάντα στα ενδιάμεσα σνακ θα πρέπει να υπάρχουν φρέσκα φρούτα. Δεν παραλείπουμε ποτέ τα φρούτα, αφού είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μέσω τα των οποίων μετριάζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Προσέχουμε τις υγρές θερμίδες. Πίνουμε νερό για να ξεδιψάσουμε και όχι αναψυκτικά ή χυμούς. Αλκοολούχα ποτά μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο, 2-3 στους άντρες και 1-2 στις γυναίκες.

Μια μικρή ποσότητα γλυκού δεν θα μας βλάψει, έτσι επιλέξτε το γλυκό που σας αρέσει και καταναλώστε το σε μικρή ποσότητα. Το γλυκό δεν είναι για να μας χορτάσει.
 
 Όσο αφορά κάποια πασχαλινά εδέσματα να έχουμε υπόψη ότι 1 ολόκληρη φλαούνα περιέχει περίπου 700 θερμίδες, έτσι καλό είναι να περιοριστούμε στις 1 με 2 φέτες. Το ίδιο ισχύει και για το τσουρέκι αφού είναι πλούσιο σε σάκχαρα και λίπος, έτσι θα πρέπει να περιορίζεται και αυτό στη 1 φέτα.

Τέλος, δεν πρέπει να αμελούμε την άσκηση. Ακόμη και ένα περπάτημα 30 λεπτών είναι αρκετό για να αποτρέψει την αύξηση του βάρους μας τις ημέρες των εορτών.
 
 
  
* Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
  
 
 
  
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας