Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

16 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης.

16 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης.

Η 16η Μαΐου έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης.
 
Είναι μια ευκαιρία να ενημερωθεί το κοινό, σχετικά με την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στην γλουτένη, ώστε ο καθένας μας να μπορεί να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της ασθένειας τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.
 
Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια στην οποία η κατανάλωση δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και βρώμης) προκαλεί βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (εντερικού βλεννογόνου) με αποτέλεσμα τα άτομα που καταναλώνουν τα παραπάνω τρόφιμα να παρουσιάζουν ορισμένα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους .
 
Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανέξια στη γλουτένη) είναι ένα σύνδρομο δισαπορρόφησης, Έχει διαπιστωθεί ότι ο υπεύθυνος τοξικός παράγοντας που περιέχεται στα ανωτέρω δημητριακά είναι η γλουτένη, η οποία συνίσταται από ένα μείγμα συγκεκριμένων πρωτεϊνών, τις γλιαδίνες.
 
 
Τα δημητριακά που είναι ελεύθερα γλουτένης είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, η πατάτα και η κινόα. Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορούν επίσης να καταναλώσουν πατάτα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, έλαια, ξηρούς καρπούς, καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο και ζάχαρη.
 
Τα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλώσουν είναι το ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, τo κριθάρι, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, τα δημητριακά εμπορίου, τα αλλαντικά, τις σούπες και τα γλυκά του εμπορίου που περιέχουν γλουτένη και ποτά όπως η μπύρα, η βότκα και το τζιν.
 
 
Το σίγουρο είναι ότι για τους πάσχοντες με κοιλιοκάκη, η ζωή χωρίς γλουτένη δεν είναι “lifestyle” αλλά η καθημερινότητα τους, στην οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. 
 
 
1 άτομο στα 100 πάσχει από Κοιλιοκάκη Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι στην Ευρώπη ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Κοιλιοκάκη θα πρέπει να είναι γύρω στα 7 εκατομμύρια, αλλά μόνο το 12% -15% των ατόμων που πάσχουν από Κοιλιοκάκη λαμβάνουν πράγματι μια διάγνωση.
 
Στην Ελλάδα μόνο περίπου 12.000 άτομα έχουν διαγνωστεί.
 
Επιπλέον, στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι πάνω από 10 χρόνια.
 
Εάν η Κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστη και το άτομο συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος σοβαρών επιπλοκών, όπως η αναιμία και στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και σε καρκίνο του εντέρου.
 
Σε όλη την Ευρώπη, τα άτομα με Κοιλιοκάκη χρειάζονται ακριβή και γρήγορη διάγνωση Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Wold Health Organisation -WHO) αναφέρει ότι κάθε άτομο έχει «το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας».
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας