Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έχεις εξεταστική; Μάθε πώς να τραφείς σωστά

Έχεις εξεταστική; Μάθε πώς να τραφείς σωστά

Η εξεταστική περίοδος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για τους μαθητές/φοιτητές που δοκιμάζονται με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση και επιβράβευση τους για τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς.
 
Είναι ίσως η πιο απαιτητική εποχή του χρόνου για αυτούς αφού χρειάζεται η μέγιστη πνευματική συγκέντρωση, σε μια περίοδο με δύσκολα καθημερινά ωράρια, άγχος και ξενύχτια.  
 
Η διατροφή σε τέτοιες περιπτώσεις σε γενικές γραμμές πρέπει να στηρίζεται στις βάσεις της Μεσογειακής Διατροφής

Βασικά στοιχεία που πρέπει να ακολουθηθούν

Πρωινό: Ξεκινώντας από το πρωινό γεύμα πρέπει να υπερτονίσουμε την σπουδαία σημαντικότητα του όσον αφορά την ενέργεια που θέλουμε και μπορεί να παρέχει στην εξεταζόμενο.
 
Έχει αποδειχθεί πως το πλήρες πρωινό εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία και συντελεί στην αποφυγή ζαλάδας και αδυναμίας.
 
Επιλογές πρωινών γευμάτων μπορούν να περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγό, μέλι και φρούτα.
 
Προσοχή όμως, γιατί ένα βαρύ και δύσπεπτο πρωινό μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Κυρίως γεύματα: Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι καλό να συνοδεύονται πάντα από λαχανικά και να περιέχουν 3-4 φορές την εβδομάδα επιλογή υψηλής αξίας πρωτεϊνούχου γεύματος (άπαχο κρέας και ψάρι), 3 φορές όσπρια και 1-2 φορές ζυμαρικά (ολικής άλεσης). τα γεύματα αυτά είναι ιδανικό να καταναλώνονται στο σπίτι και όχι έξω για να διασφαλίσουμε φυσικά την καλή ποιότητα του γεύματος.

Σνακ: φροντίστε κατά τη διάρκεια της μέρας να ενυδατώνεστε συνεχώς και να μην αφήσουμε τον οργανισμό μας να εξαντληθεί αναζητώντας απεγνωσμένα φαγητό. Κάθε 2-3 ώρες πρέπει να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του εγκεφάλου με γλυκόζη και να ελαττώνεται το αίσθημα της κόπωσης που προκαλείτε από έντονη συγκέντρωση κα  μελέτη.
 
Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόσληψη των ενδιάμεσων σνακ όπως φρούτα, ξηροί καρποί, γιαουρτάκι με μέλι, μικρή μαύρη σοκολάτα

Αποφυγή δίαιτας: με βάση τα παραπάνω είναι κατανοητό πως σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο μια αυστηρή και εξαντλητική δίαιτα μόνο χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει όπως εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολίες στην απομνημόνευση κ.α.

Αποφυγή μεγάλων γευμάτων: ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις ποσότητες των γευμάτων ειδικά του προγεύματος και του βραδινού. Με ένα πλούσιο θερμιδικά (αλλά και σε λιπαρά) γεύμα ελλοχεύει ο κίνδυνος κόπωσης, μειωμένης ικανότητας απομνημόνευσης όπως επίσης και έλλειψης καλής ποιότητας ύπνου, που έχει καθοριστική επίδραση στην πνευματική απόδοση.

Ενυδάτωση: σε μια εποχή που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, λιγότερη κόπωση και πιο αυξημένη συγκέντρωση.
 
Προσοχή στους χυμούς με ζάχαρη, αναψυκτικά και καφέδες και προτίμηση στο νερό, φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
 
 
*Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας