Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πάμε για ποτά; Δες πόσες θερμίδες έχουν!

Πάμε για ποτά; Δες πόσες θερμίδες έχουν!

Μπήκαμε στον μήνα Ιούνιο και πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που ζούμε σε μια χώρα που το καλοκαίρι ξεκινά τόσο νωρίς.
 
Αυτό σημαίνει πως σιγά σιγά χαλαρώνει η διάθεση, αρχίζουν οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες, οι βραδινές έξοδοι γίνονται ολοένα και πιο συχνές και όλα αυτά πως αλλιώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν παρά με ένα δροσερό ποτό για παρέα…
 
Μέχρι εδώ όλα καλά. Εάν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε το σώμα και τους κοιλιακούς, που τόσο κοπιάσαμε να αποκτήσουμε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα πρέπει να γνωρίζουμε και τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
 
Το αλκοόλ αποκαλείται και ως μακροθρεπτικό συστατικό και αποδίδει ενέργεια περίπου 7 θερμίδες/γραμμάριο. Είναι μη απαραίτητο για τον οργανισμό μας, μιας και δεν υπάρχει οργανική ανάγκη για την κατανάλωσή του.
 
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ είναι «κενές» γιατί δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες, ούτε μέταλλα.
 
Αντιθέτως φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό κάποιων βιταμινών, επεμβαίνοντας στην απορρόφηση και αποθήκευσή τους.
 
Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους.
 
Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά (cocktails).
 
Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες.
 
Επίδραση στον οργανισμό
 
Το αλκοόλ όπως και η ζέστη προκαλούν από μόνα τους αφυδάτωση. Πόσο μάλλον στη περίοδο του έντονου καλοκαιριού που συνηθίζεται στην Κύπρο.
 
Πιθανά αποτελέσματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι ναυτία, ζάλη, κράμπες, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, πονοκέφαλος, έντονη εξάντληση κ.ά.
 
Πέρα από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες όμως, το αλκοόλ συνοδεύεται και από πολλές θερμίδες.
 
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας αλλά χρησιμοποιείται άμεσα από αυτόν.
 
Αυτό  σημαίνει ότι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας θα αντληθεί πρώτα από το αλκοόλ.
 
Ως αποτέλεσμα η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα αποφέρει και αυξημένο βάρος σώματος καθώς η ενέργεια των τροφών παραμένει στον οργανισμό και αποθηκεύεται ως περίσσεια, δηλαδή λίπος.
 
 

Προσοχή στα εξής:

 

  • Πάντα να έχουμε ένα καλό γεύμα πριν την έξοδο μας έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση των «συνοδευτικών σνακς» των ποτών (ξηροί καρποί, πατατάκια) 

 

  • Προσοχή στα κοκτέιλ (περιέχουν ζάχαρη, αναψυκτικά, σακχαρούχους χυμούς)

 

  • Επιλέξτε πιο "καθαρά" ποτά, με πάγο, σόδα ή νερό

 

  • Επιλέξτε ποτά με λίγο αλκοόλ και άρα θερμίδες και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η μπύρα και το κόκκινο κρασί

 

  • Προσοχή στην ποσότητα. Μην το παρακάνετε γιατί, πέρα από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες (σε θέματα υγείας), η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι συνδέεται και με αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση

 

  • Η λέξη κλειδί είναι το μέτρο. Είναι ανέφικτο να κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να βγείτε έξω και να πίνετε μόνο νερό. Με μετρημένη και σωστή κατανάλωση όλα μπορούν να συνδυαστούν
  
 

*Χρυσόστομος Ηλιάδης, κλινικός διατροφολόγος- διαιτολόγος, BSc, MSc (Med Sci), MBA, Τηλ 22767656 και 96700100

 

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας