Τετάρτη 17 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σπιτικό Παγωτό

Σπιτικό Παγωτό

Και αφού ο καιρός μας φέτος τρελάθηκε, αργήσαμε αρκετά να φάμε το πρώτο μας παγωτό...σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτό.
 
Σπιτικό παγωτό; Δοκιμάστε το!
 
 
 
Παγωτό Μπανάνα
 
Υλικά
4 μεγάλες ώριμες μπανάνες (περίπου 500 γρ ξεφλουδισμένες)
 
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (κουτάκι των 397 γρ)
 
250 ml κρέμα γάλακτος (τουλάχιστον 30% λιπαρά)
 
1/3 φλιτζανιού του τσαγιού κρύο γάλα εβαπορέ, μη αραιωμένο (περίπου 65 ml)
 
2 κ.σ. λικέρ μπανάνας ή κονιάκ
 
Εκτέλεση
 
1) Σε ένα μπολ αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος.
 
2) Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα με το μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά, μέχρι η κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί.
 
3) Αδειάζουμε στο μπολ το ζαχαρούχο γάλα και το εβαπορέ, χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ.
 
4) Ρίχνουμε στο μπολ δύο κουταλιές της σούπας λικέρ μπανάνας ή κονιάκ και χτυπάμε για λίγο ακόμη με το μίξερ. Βάζουμε το μπολ στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να κόψουμε και να πολτοποιήσουμε τις μπανάνες.
 
5) Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
 
6) Ρίχνουμε τις τεμαχισμένες μπανάνες μέσα στον κάδο του μπλέντερ και τις κάνουμε πολτό.
 
7) Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αδειάζουμε αμέσως τις πολτοποιημένες μπανάνες μέσα σε αυτό.
 
8) Χτυπάμε για 2 λεπτά με το μίξερ για να ενωθούν οι μπανάνες με την κρέμα.
 
9) Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε δοχείο παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες, ανάλογα με τον καταψύκτη μας. Δεν χρειάζεται ενδιάμεσα να βγάλουμε το δοχείο από το ψυγείο και να ανακατεύσουμε το παγωτό αφού δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι.
 
Παρατηρήσεις
 
Η ποσότητα του παγωτού που παράγεται είναι λίγο παραπάνω από 1,5 λίτρο.
 
Ο λόγος που κόβουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες αφού φτιάξουμε την κρέμα είναι για να μην μαυρίσουν όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
 
Η επιλογή της κρέμας γάλακτος είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 30% λιπαρά που γίνεται σαντιγί. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος light, διαφορετικά το παγωτό θα αποτύχει.
 
Το γάλα εβαπορέ το χρησιμοποιούμε χωρίς να το αραιώσουμε με νερό. Επίσης πρέπει να είναι πλήρες και όχι light.
 
Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε μεταλλικό δοχείο, ειδικό για παγωτά, που κλείνει αεροστεγώς.
 
Σερβίρουμε το παγωτό με τριμμένο μπισκότο, ξηρούς καρπούς, μέλι ή σιρόπι της επιλογής μας (ταιριάζει με κάθε γεύση).
 
 
Παγωτό Σικάγο χωρίς παγωτομηχανή
 
Υλικά
 
2 κουτάκια ζαχαρούχο γάλα (κουτάκια των 397 γρ)
 
2 κουτάκια φυτική σαντιγί  μορφάτ (κουτάκια των 250 γρ)
 
3/4 φλιτζανιού τσαγιού αδιάλυτο γάλα εβαπορέ (περίπου 150 ml)
 
2 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
 
4 κουταλιές σούπας σοκολατένια τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα (περίπου 40 γρ)
 
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή λικέρ (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση
 
1) Σε ένα μπολ αδειάζουμε το περιεχόμενο των 2 κουτιών της σαντιγί.
 
2) Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί (θα χρειαστούν περίπου 5-6 λεπτά). Βάζουμε το μπολ με τη σαντιγί στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να χτυπήσουμε τα ζαχαρούχα με το γάλα και το κακάο.
 
3) Αδειάζουμε το γάλα εβαπορέ σε ένα μπρίκι και το βάζουμε στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι το γάλα να ζεσταθεί αρκετά.
 
4) Διαλύουμε το κακάο στο ζεστό εβαπορέ και ανακατεύουμε με το κουτάλι ώστε να διαλυθεί τελείως το κακάο. Εν συνεχεία αδειάζουμε το εβαπορέ με το κακάο σε μια μεγάλη λεκάνη.
 
5) Προσθέτουμε στη λεκάνη και τα ζαχαρούχα γάλατα.
 
6) Χτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά προκειμένου να αναμειχθούν τα υλικά καλά.
 
7) Βγάζουμε τη σαντιγί από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στη λεκάνη. Χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά ακόμη. Προαιρετικά προσθέτουμε στη λεκάνη και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
 
8) Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε στη λεκάνη την τρούφα σοκολάτας (ή την τριμμένη σοκολάτα). Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
 
9) Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ παγωτού (κατά προτίμηση σε ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ που κλείνει αεροστεγώς) και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 10-11 ώρες. Δεν χρειάζεται ενδιάμεσα να βγάλουμε το παγωτό από το ψυγείο και να το ανακατέψουμε καθώς το παγωτό δεν κρυσταλλιάζει κατά τη διαδικασία ψύξης.
 
Παρατηρήσεις
 
Η ποσότητα του παγωτού που παράγεται είναι περίπου 3 λίτρα.
 
Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο μεταλλικό μπολ που κλείνει αεροστεγώς (μεταλλικό μπολ κατάλληλο για παγωτά)
 
Η χρήση του κονιάκ είναι προαιρετική (βάζουμε λίγο κονιάκ μόνο και μόνο για να βοηθήσει το παγωτό να γίνει πιο μαλακό).
 
Δεν αραιώνουμε το γάλα εβαπορέ με νερό. Επίσης το εβαπορέ δεν πρέπει να είναι light.
 
Το παγωτό που παράγεται είναι μαλακό και μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό καιρό μιας και δεν περιέχει αυγά.
 
 
Συνταγές από icecream.turborecipes.com
 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας