Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Φτιάξε σιάμαλι - "καλό πράμα"

Φτιάξε σιάμαλι - "καλό πράμα"

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή από το βιβλίο του Νέαρχου Νεάρχου, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ με επίλεκτες συνταγές κυπριακές.
 
Ο Νέαρχος Νεάρχου γεννήθηκε το 1927 στο Μονάγρι. Μπήκε νωρίς νωρίς στην δουλειά από τα 12 του χρόνια.
 
Στο διάστημα της 40χρονης πορείας του εργάστηκε ως μάγειρας, σερβιτόρος, μπάρμαν σε ξενοδοχεία. 
 
Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ξένων γλωσσών στη σχολή Τέρρα- Σάντα και αργότερα στην πρώτη Κρατική Σχολή Ξενοδοχειακών Τεχνών. Δούλεψε δίπλα από γνωστούς Κύπριους και ξένους μαγείρους.
 
Πέθανε το 2007 αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό για τον τόπο συγγραφικό έργο. 
 
Σιάμαλι - το "καλό πράμα" 
 
ΥΛΙΚΑ
 
2 φλ γιαούρτι
1 φλ ζάχαρη 
1 1/2 φλ σιμιγδάλι 
1 κουταλάκι τσαγιού σόδα σκόνη 
3/4 φλ φυτικό λάδι
λίγο ροδόσταγμα
μαστίχι αλεσμένο
1φλ αμύγδαλα ασπρισμένα
λίγη ταχίνι 
 
ΣΙΡΟΠΙ 
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό 
ροδόσταγμα 
 
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε να διαλυθεί.
 
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να κοχλάσει και να γίνει αραιό σιρόπι. 
 
Το κατεβάζουμε τότε από την φωτιά και ανακατεύουμε σε αυτό το ροδόσταγμα. 
 
Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιάμαλι.
 
Σε βαθουλή λεκάνη κτυπούμε την σόδα με το γιαούρτι 
 
Προσθέτουμε το φυτικό λάδι , την ζάχαρη, το μαστίχι, το σιμιγδάλι και το ροδόσταγμα και ανακατεύουμε.
 
Αλείφουμε με ταχίνη ένα πυρίμαχο ξέβαθο ταψί
 
Αδειάζουμε μέσα τον χυλό 
 
Με σπάτουλα στρώνουμε το χυλό να απλώσει σε όλο το ταψί
 
Το αλείφουμε από πάνω και πάλι με ταχίνι
 
Γαρνίρουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. 
 
Βγάζουμε το σιάμαλι από τον φούρνο και όπως είναι στο ταψί του ρίχνουμε ο κρύο σιρόπι με βαθιά κουτάλα να απλωθεί παντού. 
 
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το κόβουμε σε τετράγωνα ή στενόμακρα κομμάτια και το σερβίρουμε πάντα κρύο 
 
Ποσότητα παρασκευής , 20 κομμάτια
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας