Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 790 χιλιάδες ευρώ τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία στην Κύπρο

Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 790 χιλιάδες ευρώ τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία στην Κύπρο

H EE ξεκινά από την 1η Αυγούστου τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία στην ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, με σκοπό την προώθηση των υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά και την ενίσχυση των παραγωγών.

Συγκεκριμένα η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με περί τις 390.044 ευρώ τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία της Κύπρου και με άλλες 400.177 ευρώ τη διανομή γάλακτος.
 
Η διανομή θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα συνοδεύεται από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τα οποία οι μαθητές διδάσκονται τη σημασία της σωστής διατροφής και εξηγείται η διαδικασία με την οποία παράγονται τα τρόφιμα.
 
Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να εμπλουτίζουν το κοινοτικό αυτό πρόγραμμα με δικά τους παράλληλα, εθνικά, αντίστοιχα προγράμματα.

Συγκεκριμένα νωπά φρούτα, λαχανικά και γάλα κατανάλωσης θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές σχολείων, ενώ μπορούν επίσης να διανέμονται μεταποιημένα προϊόντα όπως σούπες, κομπόστες φρούτων, χυμοί, γιαούρτια και τυριά, εφόσον η επιλογή αυτή εγκριθεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
 
Απαγορεύεται η προσθήκη ζάχαρης, άλατος και λίπους, εκτός εάν επιτραπεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, σε περιορισμένες ποσότητες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών προ μηνών, σε σύνθεση Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, "συγχωνεύει και βελτιστοποιεί τα υφιστάμενα καθεστώτα, από τα οποία επωφελήθηκαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά κατά το προηγούμενο έτος".

Επί του παρόντος, 24 κράτη μέλη συμμετέχουν στο παλαιό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών και 28 στο παλαιό πρόγραμμα για το γάλα. Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά επωφελήθηκαν πέρσι από το πρόγραμμα για το γάλα και περίπου 11,7 εκατομμύρια παιδιά από το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών.

Συνολικά, από τα 250 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της ΕΕ που συμφωνήθηκε για το σχολικό έτος 2017/2018, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για φρούτα και λαχανικά και 100 εκατομμύρια ευρώ για το γάλα

Ο αρμόδιος για την Γεωργία Επίτροπος Φιλ Χόγκαν δήλωσε πως το πρόγραμμα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε εκατομμύρια Ευρωπαίους μαθητές και χιλιάδες αγρότες σε κάθε κράτος μέλος.

"Η στήριξη αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες κατά τα πρόσφατα έτη και η αξία της θα ενισχυθεί χάρη στην αύξηση της χρηματοδότησης", είπε, προσθέτοντας ότι είναι ευτυχής που συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία από κοινού με τους Επιτρόπους Αντριουκαϊτις (Υγεία) και Ναβράσκις (Παιδεία) για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και είναι πεπεισμένος ότι ο ρόλος που έχει να παίξει το πρόγραμμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας