Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

6 Καλοκαιρινές Τροφές που μισούν τα δόντια σου

6 Καλοκαιρινές Τροφές που μισούν τα δόντια σου

Τι λέτε να δούμε ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται για την υγιεινή της στοματικής τους κοιλότητας κατά την διάρκεια των διακοπών τους. 

Υπάρχουν τροφές που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προκαλούν φθορά στα δόντια μας;

Ας τις αναγνωρίσουμε ώστε είτε για να τις αποφεύγουμε είτε για να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ρωτήσαμε την Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος, Χειρούργο Οδοντίατρο με ειδίκευση στα οδοντιατρικά λέιζερ και στην αισθητική οδοντιατρική να μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας, αλλά και δίδοντας μας σημαντικές συμβουλές, που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν, ακόμα και στη διάρκεια των διακοπών σου.

Διαβάστε: Έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά στις διακοπές; Κανένα πρόβλημα

Θυμήσου-Η στοματική υγεία και η υγιεινή των δοντιών σου δεν πάνε ΠΟΤΕ διακοπές!

Ας ξεκινήσουμε από τα ποτά:

1.  Τα αναψυκτικά(διαίτης και μη)

Τα δροσιστικά αναψυκτικά, δεν είναι και ο πιο αγαπημένος φίλος του σμάλτου τον δοντιών σου, καθώς περιέχουν ζάχαρη που το αποδυναμώνουν. Περιέχουν όμως και οξέα, για αυτό τα αναψυκτικά διαίτης είναι βλαβερά για τα δόντια σου.

2. Κόκτειλ

Συνήθως είναι ποτά ενισχυμένα με ζάχαρη και δεν είναι καλό αυτό ούτε για τα κιλά σου αλλά ούτε και για τα δόντια σου. Επίσης το ίδιο το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα από το σάλιο, δημιουργώντας ξηροστομία και αυτή με τη σειρά της σε κάνει πιο επιρρεπή στην τερηδόνα αλλά και στην κακοσμία του στόματος!

3. Λεμονάδα

Όταν το οξύ του λεμονιού συναντά τη ζάχαρη, τότε έχουμε τη… λεμονάδα. Η πρώτη επιλογή για να ικανοποιήσουμε την καλοκαιρινή δίψα, είναι και ένας από τους μεγάλους εχθρούς για τα δόντια μας αφού αποτελείται από τους δυο βασικότερους υπεύθυνους για τη φθορά των δοντιών, τη ζάχαρη και το λεμόνι που λόγω αυξημένης οξύτητας τρυπά το σμάλτο, φέρνοντας ευαισθησίες αλλά και την ανάγκη σφραγισμάτων!

Μα θα μου πεις ποια είναι η λύση;

1. Διάλεξε ποτά με λιγότερη ζάχαρη,

2. Χρησιμοποίησε καλαμάκι για την λήψη τους ώστε να περιορίσεις την ποσότητα των οξέων που έρχονται σε επαφή με τα δόντια σου,

3. πιες πολύ νερό και

4. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην βουρτσίσεις τα δόντια σου για τις επόμενες 2 ώρες-ΚΙΝΔΥΝΟΣ διάβρωσης(καταστροφής του σμάλτου, δηλαδή να τρυπήσουν τα δοντάκια σου)!

Για να εξετάσουμε τώρα τροφές που μας αρέσουν το καλοκαίρι αλλά δεν αρέσουν στη στοματική μας υγεία ξεκινώντας από το

1. Καλαμπόκι

Μπορεί το καλαμπόκι να αποτελεί λαχταριστό σνακ για τα καλοκαιρινά βράδια και τις βόλτες στην παραλία, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα δόντια, να σπάσει σφραγίσματα και σιδεράκια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λαχταρίσεις καλαμπόκι, δοκίμασε να διαχωρίσεις τα σπόρια από τον κύριο κορμό και μετά να το καταναλώσεις.

2. Αποξηραμένα φρούτα και

3. Κομπόστα

Οι σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό αλλά οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οι αδιάλυτες ίνες κυτταρίνης που περιέχονται σε αυτά, τα καθιστούν πολύ βλαβερά για τα δόντια. Προτίμησε λοιπόν τη φρέσκια εκδοχή των φρούτων αυτών!

Λάβε προσεκτικά υπόψιν τα πιο πάνω και σου υπόσχομαι πως το καλοκαίρι σου θα είναι γεμάτο με υγεία, μια και η στοματική υγεία και υγεία έχουν μια άρρηκτη σχέση μεταξύ τους η οποία είναι αμφίδρομη!

 

* Dr. Anna-MariaYiannikos  (DDS, MSc., MBA,LSO)
Managing Director of  Yiannikos Centre for Holistic Dentistry Adjunct Faculty Member of AALZ at RWTH Aachen University Campus
Website: www.yiannikosdental.com
Webmail: annamariadentist@yahoo.com
Tel: + 357 22 764 765
Fax: + 357 22 756 160
FACEBOOK

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας