Παρασκευή 30 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ολλανδία: Μετά τα αυγά, το κρέας

Ολλανδία: Μετά τα αυγά, το κρέας

Στην Ολλανδία,οι Αρχές τ ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να εξετάζουν κρέας πουλερικών από επηρεαζόμενες φάρμες για να αξιολογήσουν κατά πόσο και αυτό είναι μολυσμένο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την παρουσία του εντομοκτόνου φιπρονίλ (fipronil), μιας ουσίας η οποία ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους μετά που υπεραγορές σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία και Ελβετία απέσυραν εκατομμύρια αυγών από τα ράφια τους.

«Εξετάζουμε τώρα το κρέας πουλερικών από τις φάρμες πουλερικών όπου μολύνθηκαν αυγά για να καθορίσουμε κατά πόσο έχει μολυνθεί και το κρέας», ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Τροφίμων NVWA, δήλωσε στο ΓΠΕ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η έρευνα επικεντρώνεται σε «μερικές δωδεκάδες» φάρμες οι οποίες παράγουν αυγά και κρέας πουλερικών.          

Εκατομμύρια κοτόπουλα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σφαγής τους στην Ολλανδία καθώς το σκάνδαλο διευρύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γερμανία η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, κάλεσε την Τρίτη τις Βελγικές και Ολλανδικές Αρχές να ρίξουν φως γρήγορα στο - κατά την έκφρασή της - «εγκληματικό δίκτυο» που εμπλέκεται στη μόλυνση αυγών με φιπρονίλ.

«Όταν κάποιος αντιλαμβάνεται μια εγκληματική ενέργεια η οποία είναι σχεδόν οργανωμένη σε δίκτυο, είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμίτ.

Άσκησε κριτική στις Αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας για την καθυστερημένη αντίδρασή τους στην κρίση.

Ο ανώτατος αξιωματούχος γεωργίας του Βελγίου διέταξε τη Δευτέρα την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας να αναφέρει εντός μίας ημέρας γιατί δεν ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες ως τις 20 Ιουλίου για το θέμα αν και γνώριζε για την μόλυνση με φιπρονίλ από τον Ιούνιο.

«Δεν είναι στο πνεύμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης να γνωρίζεις τον Ιούνιο αλλά να μας ενημερώνεις μόνο ως το τέλος Ιουλίου», είπε ο κ. Σμιτ.

Οι Αρχές της Ολλανδίας έχουν κλείσει 138 φάρμες πουλερικών, περίπου το ένα πέμπτο σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν προειδοποιήσει ότι τα αυγά από ακόμη 59 φάρμες εμπεριείχαν αρκετά ψηλά επίπεδα φιπρονίλ που δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά.

 Το Βέλγιο έχει απαγορεύσει την παραγωγή από 51 φάρμες, ένα τέταρτο αυτών που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, με φιπρονίλ να έχει εξευρεθεί σε 21 φάρμες, αν και τα επίπεδα ήταν δέκα φορές πιο κάτω από το μέγιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ, σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων AFSCA της χώρας.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ανακοινώσει ότι προβαίνουν σε αναλύσεις σε αυγά που έχουν εισαχθεί αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εξευρεθεί μολυσμένα αυγά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας