Δευτέρα 30 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι Υπουργοί Γεωργίας ενημερώθηκαν για την υπόθεση των μολυσμένων αυγών στην ΕΕ

Οι Υπουργοί Γεωργίας ενημερώθηκαν για την υπόθεση των μολυσμένων αυγών στην ΕΕ

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενημερώθηκαν εκτενώς για το ζήτημα των μολυσμένων αυγών με φιπρολίνη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της σημερινής άτυπης συνόδου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH), από τον Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Ανδριουκάϊτης.

Ο Επίτροπος Ανδριουκάϊτης ενημέρωσε τους Υπουργούς της ΕΕ για τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Κάλεσε επίσης τους Υπουργούς σε υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, στις 26 Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα δίκτυα της ΕΕ ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων και την απάτη σε τρόφιμα.

"Η συνάντηση της 26ης Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει την ευκαιρία να συναγάγουμε κάποια συμπεράσματα που θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην επόμενη επίσημη σύνοδο του Συμβουλίου μας", δήλωσε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι "θα παραμείνει εξαιρετικά σε επαγρύπνηση και δεν θα ανεχτεί τις εγκληματικές ενέργειες κανενός οι οποίες αμφισβητούν την ακεραιότητα ολόκληρης της τροφικής μας αλυσίδας - έναν από τους οικονομικούς πυλώνες της Ένωσης και την καλή φήμη μας".

Ο Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων της Εσθονίας, Tarmo Tamm, δήλωσε ότι η υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική και ότι η εσθονική Προεδρία θα λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα.

"Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων κρίσης", τόνισε ο υπουργός Tamm.

Σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, οι αρχές έχουν βρει αυγά και προϊόντα αυγών που έχουν μολυνθεί με φιπρονίλη, η οποία χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά φάρμακα, όπως ψύλλους, ψείρες σε γάτες και σκύλους και ως εντομοκτόνο κατά των κατσαρίδων, των μυρμηγκιών και των τερμιτών. Δεν επιτρέπεται η χρήση της στα ζώα που εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων.

Ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι χαμηλός, οι συνέπειες αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας έχουν επηρεάσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς οι συνέπειες της παράνομης χρήσης της ουσίας στις ωοτόκες όρνιθες έχουν γίνει θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις έχουν αποκλειστεί από την παραγωγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας