Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης των Κυπρίων καταναλωτών όσον αφορά την χρήση και την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων.

Η φετινή εκστρατεία πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά δράσεων και με 12 εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού (με ενημερωτικά περίπτερα) σε όλες τις υπεραγορές Άλφα Μέγα παγκύπρια.


Η ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε να υλοποιείται στις υπεραγορές Άλφα Μέγα σε όλη την Κύπρο σε δύο φάσεις

  • Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις 7 έως τις 27 Μαΐου με 4 εκδηλώσεις
  • Η δεύτερη φάση ξεκίνησε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και θα λήξει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου

Οι εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10:00 - 14:00 στις υπεραγορές Άλφα Μέγα.
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας, εξειδικευμένοι επιστήμονες μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό, και θα συμμετέχουν σε προσωπική συζήτηση με τους καταναλωτές για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους γύρω από το θέμα και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

 

E NUMBER_AM_FACEBOOK1


Από την έναρξη της εκστρατεία τον περασμένο χρόνο, ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και 8 ενημερωτικών εκδηλώσεων  πάνω από 100.000 άτομα, ενώ φέτος στοχεύουν στην ενημέρωση περισσότερων ατόμων.

Η ενημερωτική εκστρατεία γίνεται με στόχο να απαντηθούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατηρεί το κυπριακό κοινό σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συγκεκριμένα η ένδειξη «Ε» και να δημιουργήσει ενημερωμένους καταναλωτές.
 
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιστήμονες μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιστημόνων και Τεχνολόγων Τροφίμων προσφέρουν κατατοπιστική ενημέρωση για τα πρόσθετα τροφίμων και για τους E-αριθμούς.

Οι Ε-αριθμοί είναι ένας συστηματικός τρόπος "κωδικοποίησης" για διαφορετικά πρόσθετα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ένδειξη "Ε" υποδηλώνει ότι τα πρόσθετα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί ως ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η έγκρισή τους παρακολουθείται, επανεξετάζεται και τροποποιείται υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων σε συνεχή βάση.
 
Το κοινό έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα πρόσθετα, να λύσει απορίες και να λάβει ενημερωτικό υλικό σε μορφή infographic με επιστημονική τεκμηρίωση που δίνεται από τα μέλη του συνδέσμου. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων οι καταναλωτές μπορούν να αποταθούν στα φυλλάδια προσφορών των συγκεκριμένων υπεραγορών.
 
Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων ιδρύθηκε το 2001 και μέλη του είναι πτυχιούχοι στους τομείς της Επιστήμης Τροφίμων ή Τεχνολογίας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών του Συμβουλίου Εγγραφής Τεχνολόγων, Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.
 
Οι κύριοι στόχοι του Συνδέσμου είναι η προώθηση και διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων, η ενημέρωση της κοινής γνώμης, με τρόπο αντικειμενικό και ακριβή, πάνω σε θέματα που σχετίζεται με την επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και η υποστήριξη των μελών του σε θέματα τεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας