Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γνωρίστε την καβάφα: Το φρούτο που κατέχει την πρωτιά!

Γνωρίστε την καβάφα: Το φρούτο που κατέχει την πρωτιά!

Αν γινόταν διαγωνισμός μεταξύ των τροφίμων στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C….Επάξια θα έπαιρνε την πρωτιά η Γκουάβα ή αλλιώς Καβάφα.
 
  Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ανά 100gr
1η Καβάφα 230 mg
2η Καβάφα κονσέρβα σε σιρόπι 180 mg
3η Κόκκινες πιπεριές 140 mg
4η Πράσινες πιπεριές 120 mg
5η Πράσινες καυτερές πιπεριές 120 mg
6η Φράουλες 77 mg
7η Παπάια (papaya) 60 mg
8η Πορτοκάλι 54 mg
9η Λίτσι (lychee) 45 mg
10η Φραγκόσυκο 22 mg

 
Τι είναι αυτό;


Η Καβάφα όπως και θα την αναζητήσεις στην Κύπρο, είναι φρούτο του φθινοπώρου το οποίο ευδοκιμεί τους μήνες Σεπτέμβριο (τέλη) και Οκτώβριο, αναλόγως πάντα περιοχής και καιρικών συνθηκών.


Ενώ θεωρείται τροπικό φρούτο, είμαστε τυχεροί που μπορούμε να το βρούμε και στην Κύπρο.

Συνήθως ευδοκιμεί σε υγρά και ξηρά κλίματα και είναι ανθεκτική σε σύντομες περιόδους ψύχους.

Δεν έχει εξακριβωθεί απόλυτα η καταγωγή της, αλλά πιστεύεται ότι «έχει ρίζες» από το νότιο Μεξικό εώς το μέσο της κεντρικής Αμερικής. Επίσης, έχει εμφανιστεί και σε περιοχές της Καραϊβικής και της Βόρειας Αφρικής.


Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων δεν γνωρίζει την θρεπτική αξία της Καβάφας, τις ευεργετικές της ιδιότητες, ούτε καν την ύπαρξή της.

Η Καβάφα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχει μοναδική γεύση, άρωμα και ιδιότητες που προάγουν την υγεία του ανθρώπου.


Το κυριότερο προτέρημά της είναι η πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, η οποία ξεχωρίζει από κάθε άλλο τρόφιμο και ξεπερνά περίπου τρείς φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε βιταμίνη C.
 
Η θρεπτική αξία της Καβάφας στα 100γρ τρόφιμου είναι:

Θερμίδες (ενέργεια) 26 kcal
Πρωτεΐνη 0,8 gr
Ολικά λιπίδια 0,5 gr
Εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά Ίχνη
Μονοακόρεστα                Ίχνη
Πολυακόρεστα                 Ίχνη
Χοληστερόλη 0 mg
Υδατάνθρακες  5,0 gr
Μονο+δισακχαρίτες       4,9 gr
Πολυσακχαρίτες 0,1 gr
Φυτικές ίνες 4,7 gr
Νερό 84,7 gr
Αλκοόλη 0 gr
Νάτριο 5 mg
Κάλιο    230 mg
Ασβέστιο 13 mg
Μαγνήσιο 12 mg
Φωσφόρος 25 mg
Σίδηρος                0,4 mg
Ψευδάργυρος 0,2 mg
Καροτίνη 435μg
Θειαμίνη 0,04 mg
Ριβοφλαβίνη     0,04 mg
Βιταμίνη Β6 0,14 mg
Βιταμίνη C 230 mg

 
Ευεργετικές ιδιότητες της Καβάφας:


Þ Η Καβάφα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυτό την καθιστά ευεργετική για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας έτσι το χρόνο έκθεσης σε τοξίνες και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ο καρπός της καβάφας περιέχει περίπου 5,4γρ φυτικών ινών /100γρ προϊόντος.


Þ H υψηλή περιεκτικότητα της Καβάφας σε νερό, μπορεί να διατηρήσει ενυδατωμένο τον ανθρώπινο οργανισμό.
Þ Αποτελεί πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών (καροτενοειδή), β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη.

 

Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχοντας την ικανότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι διάφορους ιστούς του σώματος. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, συμβάλλει στην καλή υγεία της επιδερμίδας και έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.


Þ Πιο συγκεκριμένα, τα  100gr ροζ καβάφας περιέχουν περίπου 5204mg λυκοπένιο, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα που περιέχεται στην ντομάτα (100 gr ντομάτας περιέχουν 2573mg λυκοπένιο). Το λυκοπένιο προσφέρει αντιοξειδωτική δράση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.


Þ Η πλούσια περιεκτικότητά της Καβάφας σε βιταμίνη C αποτελεί δυνατό όπλο του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.


Þ Η πλούσια περιεκτικότητά της σε κάλιο 230mg καλίου/100mg προϊόντος, αποτελεί πρωτεύον συστατικό για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.


Þ Προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL(«κακής») χοληστερόλης. Η Γκουάβα είναι ελεύθερη σε χοληστερόλη με 0mg χοληστερόλη/100γρ προϊόντος.


 
*Η σάρκα της Καβάφας, μπορεί να γίνει πολτός για την παρασκευή παγωτών (σορμπέ), ζελέ, μαρμελάδων, καραμέλες, smoothies, χυμούς κ.α
 
 
 
Χαραλάμπους Μαργαρίτα 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
 
Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) & International Confederation of Dietetic Associations (ICDA)
Email: margaritaxx_14@hotmail.com
Fb page: Μαργαρίτα Χαραλάμπους Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας