Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Προτιμούμε κανέλα Κεϋλάνης!

Προτιμούμε κανέλα Κεϋλάνης!

Η κανέλα, αποτελεί ένα μοναδικό μπαχαρικό πλούσιο σε θρεπτική αξία έχοντας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ευεργετικές και ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καύση λίπους, προσφέροντας παράλληλα ευχάριστη γεύση.

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα) και η κανέλα Cassia (=Κίνας, κοινή κανέλα αγοράς).
 
Έχουν και οι δύο σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες , έχοντας όμως την πρωτιά η κανέλα Κεϋλάνης.

Και στα δύο είδη κανέλας υπάρχει μία τοξική ουσία ονομαζόμενη Κουμαρίνη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.
 
Η κοινή κανέλα αγοράς όμως, φαίνεται να περιέχει περισσότερες ποσότητες Κουμαρίνης σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης.

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι, η Κουμαρίνη αν και τοξική ουσία, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος αντιμετωπίζοντας έτσι τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
 
Άρα, ένας τρόπος αποφυγής από τα πιθανά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η κανέλα, είναι η προτίμηση της κανέλας Κεϋλάνης για καθημερινή χρήση ενώ η κανέλας Cassia προτείνεται να καταναλώνεται σε μικρότερο βαθμό.

Οι κυριότερες ευεργετικές ιδιότητές της κανέλας, είναι η αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και η αντιμυκητιακή της δράση, οι οποίες αποδίδονται στις ουσίες σιναμαλδεΰδη και την ευγενόλη.

Επίσης, μπορεί να καταστεί ευεργετική σε καταστάσεις όπως, τη δυσπεψία, στο έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, στις διάρροιες, στις ζαλάδες, στη χρόνια βρογχίτιδα, στον πονοκέφαλο, στις κράμπες, στην υπέρταση, στα υψηλά επίπεδα σακχάρου, ακόμη και σε παθήσεις του εγκεφάλου όπως τη Νόσο Πάρκινσον. (D.G. Barceloux, 2009).

Η κανέλα, αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για την καύση λίπους και αυτό οφείλεται στην ικανότητα της να ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης και να διατηρεί την ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη.
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος που θεωρείτε μια σημαντική αιτία αύξησης βάρους και μη ικανότητας ρύθμισης αυτού.

Η θεραπευτική δράση της κανέλας οφείλετε στην παρουσία της οργανικής ουσίας σιναμαλδεΰδης, η οποία σύμφωνα με έρευνα του Καρκινικού Κέντρου Αριζόνας, έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη των όγκων.
 
Επίσης, επιδρά θετικά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στον οργανισμό μας. (Cabello et al,2009)

Η πλούσια περιεκτικότητά της σε κάλιο 500mg καλίου/100gr προϊόντος, αποτελεί πρωτεύον συστατικό για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

 
Προσοχή: 

• Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κανέλας (συμβουλευτείτε το γιατρό σας).
• Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων σε περίοδο κύησης.
• Άτομα με διαβήτη (1 ή 2) που ακολουθούν θεραπεία ρύθμισης ινσουλίνης καλύτερα να συμβουλευτούν τον ειδικό γιατρό τους πριν την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας κανέλας.
 
Η θρεπτική της αξία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στο ότι, η κανέλα είναι ισχυρή πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για να καταπολεμούνται οι κράμπες στα άκρα.

Ποιο αναλυτικά…


Θρεπτική Αξία κανέλας ανα 100gr προϊόντος:

 

Θερμίδες 0 kcal
Πρωτεΐνη 3,9 gr
Λίπη 3,2 gr
Κορεσμένα λιπαρά 0,7 gr
Μονοακόρεστα λιπαρά 0,5 gr
Πολυακόρεστα λιπαρά 0,5 gr
Χοληστερόλη 0 mg
Υδατάνθρακες 0 mg
Νερό 9,5 gr
Ασβέστιο 1230mg
Σίδηρο 38,1 mg
Κάλιο 500 mg
Μαγνήσιο 56 mg
Φωσφόρος 61 mg
Νάτριο 26 mg
Ψευδάργυρος 2,0 mg
Καροτίνη 155; μg
Ριβοφλαβίνη 0,14 mg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips πώς να βάλετε την κανέλα στην καθημερινότητά σας:


• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα καθημερινά γεύματα.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλο προϊόν όπως με το γιαούρτι, στα ροφήματα και αφεψήματα, στα δημητριακά κ.λ.π
• Ένας ισχυρός συνδυασμός είναι κανέλα με μέλι ο οποίος μπορεί να καταστεί ευεργετικός για την υγεία του δέρματος.

 
*Χαραλάμπους Μαργαρίτα 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) & International Confederation of Dietetic Associations (ICDA)
Email: margaritaxx_14@hotmail.com
Fb page: Μαργαρίτα Χαραλάμπους Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc
 
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας