Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατί πρέπει να βάλεις το ρόδι στη ζωή σου!

Γιατί πρέπει να βάλεις το ρόδι στη ζωή σου!

Η καλλιέργεια του ροδιού, συνδέεται έντονα με το νησί μας λόγω ενός μύθου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θεά Αφροδίτη, η οποία όπως όλοι ξέρουμε αναδύθηκε από τους αφρούς της Κυπριακής θάλασσας, ήταν εκείνη που φύτεψε για πρώτη φορά τη Ροδιά στην Κύπρο.


Ανέκαθεν η κοινότητα της Ορμήδειας, ήταν πρώτη σε παραγωγή ροδιού στην Κύπρο, έχοντας το ρόδι για σύμβολο του χωριού.

Για το λόγο αυτό, συστηματικά εδώ και 14 χρόνια η κοινότητα της Ορμήδειας διοργανώνει το «Φεστιβάλ Ροδιού», έχοντας τα πιο ξακουστά και φημισμένα ρόδια Παγκύπρια.


Το ρόδι είναι φρούτο του φθινοπώρου το οποίο ευδοκιμεί τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο, αναλόγως πάντα περιοχής και κλιματικών συνθηκών.


Το ρόδι εκτιμάται ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του, τις θρεπτικές του ιδιότητες και τη σημαντική του συμβολή στην υγεία.

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό;

  • Το ρόδι προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL κακής χοληστερόλης. Είναι ελεύθερο σε χοληστερόλη και περιέχει μόνο 0,2 gr λίπους ανά 100 gr προϊόντος . Επίσης, η περιεκτικότητά του σε τανίνες (αντιοξειδωτική ουσία) συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
 
  • Η χαμηλή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπίδια, το καθιστούν ιδανικό φρούτο για τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής, είτε για αισθητικούς λόγους είτε για την προαγωγή της ατομικής τους υγείας.
 
  • Το ρόδι είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και νερό. Είναι γνωστό ότι το κάλιο και το μαγνήσιο, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, μπορούν να διατηρήσουν ενυδατωμένο τον ανθρώπινο οργανισμό.
 
  • Το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (τανίνες, ανθοκυανίνες, καροτίνη, βιταμίνη C κ.α) Οι ουσίες αυτές, έχουν την ιδιότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τους διάφορους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Το ρόδι έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου και κυρίως του καρκίνου στο δέρμα, στον προστάτη και στον μαστό και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξή τους.
 
  • Από το ρόδι παρασκευάζονται διάφορα καλλυντικά και κρέμες για το δέρμα, λόγω της θετικής επίδρασης που έχει στην υγεία της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και τα έλκη.
 
  • Το ρόδι περιέχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φωσφόρο. Ο φώσφορος είναι απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τον άνθρωπο. Συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη, στη σωστή ανάπτυξη των οστών και στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Επίσης, ο φωσφόρος μπορεί να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας. (προσοχή σε άτομα με νεφροπάθειες).
 
  • Η πλούσια περιεκτικότητα του ροδιού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία του προσδίδουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από φλεγμονές και οιδήματα.
 
  • Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αποτελεί ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες ιώσεις/ασθένειες.
 
  • Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 

 

Θρεπτική αξία Ροδιού ανά 100 gr προϊόντος:

Θερμίδες 51 kcal Νερό 80 gr
Πρωτεΐνη 1,3 gr Νάτριο 2 mg
Λίπη 0,2 gr Ασβέστιο 12mg
Κορεσμένα λιπαρά 0 gr Σίδηρο 0,7 mg
Μονοακόρεστα λιπαρά 0 gr Κάλιο 240 mg
Πολυακόρεστα λιπαρά 0 gr Μαγνήσιο 11 mg
Χοληστερόλη 0 mg Φωσφόρος 29 mg
Υδατάνθρακες 11,8 mg Ψευδάργυρος 0,4 mg
Μονο+δισακχαρίτες 11 gr Καροτίνη 33 μg
πολυσακχαρίτες 0 gr Βιταμίνη C 13 mg

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 
 
Από το ρόδι γίνεται παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων όπως σουσιούκος, παλουζές, λουκούμια. Με τον χυμό του ροδιού παρασκευάζονται, επίσης, ζελέ, ροφήματα (λικέρ,smoothies), παγωτό σορμπέ, καραμέλες, κρέμες προσώπου και καλλυντικά κ.α

 
*Χαραλάμπους Μαργαρίτα 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) & International Confederation of Dietetic Associations (ICDA)
Email: margaritaxx_14@hotmail.com
Fb page: Μαργαρίτα Χαραλάμπους Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας