Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Όλα τα παιδιά τρελαίνονται για γλυκά, κάποιες φορές σε σημείο παθολογικό. 

Να κρύβουμε τα γλυκά και να τα δίνουμε στα παιδιά μας με το σταγονόμετρο ή μήπως να είμαστε λίγο πιο χαλαροί;

Η Έλενα Τρουλλίδου ,Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, εγγεγραμμένο και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου,  εξειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας και παιδικής διατροφής, Κλινικών Παθήσεων, Αθλητικής Διατροφής, mydietspot Health Center( elenatroullidou@hotmail.com - τηλ. 22 256752) προτείνει: 

 

1.Περιορίστε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι και να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.


2. Σερβίρισμα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα 30 γρ αντί για 1 μεγάλη 60 γρ).


3. Το γλυκό να μην προσφέρεται για επιβράβευση στο παιδί.


4. Να του προσφέρετε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι αντί για επιδόρπιο.


5. Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).


6. Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.


7. Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα στις γιορτές, σε γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, όχι καθημερινά.


8. Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.


9. Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος.


10. Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ, μηλόπιτα) απ’ότι να τα αγοράζετε, καθ’ότι γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμποιήσει για την παρασκευή τους.


11. Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί βούτυρο/μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό, χρησιμοποιήστε κρόκους αυγών αντί ολόκληρο το αυγό, προσθέστε σταφίδες κλπ).


12. Οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί) είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού. Οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη στην ηλικία των 1-5 χρόνων είναι : 1.1 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πρέπει να δίνονται 1-2 μερίδες στα παιδιά καθημερινά.

Μη δίνετε ξηρούς καρπούς σε παιδιά πριν την ηλικία των 5 χρόνων.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε το ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την βδομάδα. Προτιμάτε από τα κρέατα στήθος κοτόπουλου, κουνέλι, γαλοπούλα, ψαχνό χοιρινό. Αφαιρείτε όλο το ορατό λίπος από το κρέας καθώς και το δέρμα πριν το μαγείρεμα.

Σερβίρετε τα όσπρια τακτικά (2-3 φορές την βδομάδα), ώστε να μάθουν τα παιδιά να τα τρώνε από μικρή ηλικία.

Προσφέρετε στα παιδιά σας τροφές με διαφορετική υφή, γεύση, χρώμα και σε διαφορετικά σχήματα.

Αφήστε το παιδί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φάει από μόνο του.

Τα πιο πολλά παιδιά προσπαθούν να φάνε από μόνα τους μετά την ηλικία του ενός έτους.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας