Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

«Οφέλη των Ωμέγα-3 και η σημασία των αντιοξειδωτικών».

«Οφέλη των Ωμέγα-3 και η σημασία των αντιοξειδωτικών».

Η προστασία της καρδιάς, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση του Λιπιδαιμικού προφίλ, η καλύτερη διάθεση και η αντικαρκινική δράση από τη χρήση των λιπαρών οξέων Ωμέγα -3 καθώς και ο ρόλος των αντιοξειδωτικών και τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά  στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο:
 
«Τα Οφέλη των Ωμέγα -3 και η σημασία των Αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας», που διοργάνωσαν  στις εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα (ΙΜΕΕΣΔΜΝ), ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου  σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  και με την στήριξη της Κυπριακής  εταιρείας Agetis.
 
 
Στην ομιλία του ο Παθολόγος-Διαβητολόγος Δρ. Δώρος Λοΐζου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου, επισήμανε πως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συσχετίζονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα προσφέρουν προστασία κατά της καρδιακής νόσου και πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνουν  τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
 
Ακόμα μειώνουν τα συμπτώματα της ADHD (σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας) σε μερικά παιδιά και βελτιώνουν την πνευματική τους ικανότητα, ενώ ανακουφίζουν  την ακαμψία και τον πόνο των αρθρώσεων.
 
Ο Δρ. Λοΐζου πως φαίνεται ότι η πρόληψη από τη μητέρα συμβάλλει αποφασιστικά στη φυσιολογική οπτική και νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου και των βρεφών που θηλάζουν.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα 3 είδη λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία, όπως το ΕΡΑ (ιχθυέλαια, μουρουνέλαιο, ρέγκα, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, βρώσιμα φύκια κλπ) το DHA και το ΕDA, εξηγώντας πως το ΕΡΑ και το EDA είναι απολύτως απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα. Για την Εγκυμοσύνη απαραίτητο είναι το DHA, για τους Αθλητές το ΕΡΑ, για την Εγκεφαλική Λειτουργία το DHA, για την Κακή Διάθεση το ΕΡΑ, την ‘Όραση το DHA,  ενώ για την Υγεία της Καρδιάς και την Υγιή Γήρανση τα δύο ΕΡΑ και DHA.

Η Δρ. Ελένη Ανδρέου (RDN, DProf, FHEA) Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, στην ομιλία της εστίασε στα Αντιοξειδωτικά και τη σημασία τους στη διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού προφυλάσσουν το κύτταρο από τις οξειδώσεις. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα τους για την Υγεία:
 
«Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην υγεία μας είναι πολύπλευρος: Προστατεύουν τις διπλές ημιδιαπερατές κυτταρικές µεµβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, δρουν καρδιοπροστατευτικά και συµβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της οµοκυστεϊνης» υπέδειξε, προσθέτοντας  πως  ασκούν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές από την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία ενώ διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση.
 
Μίλησε εκτενώς για την Ρεσβερατρόλη, («ισχυρό αντιοξειδωτικό») για τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κυρίως σταφυλιού, των φύλλων ευκαλύπτου, των ξηρών καρπών και των μούρων και στάθηκε  στο «Γαλλικό παράδοξο»  με βάση το οποίο, παρόλο που οι Γάλλοι τρώνε τυριά υψηλά σε λιπαρά, αυτά αντισταθμίζονται από το σταφύλι που ακολουθεί κάθε γεύμα.
 
Αναφέρθηκε  στην Ελληνική μακροζωϊα, αποτέλεσμα της σωστής διατροφής  και κατέληξε  με το «χρωματιστό πιάτο των αντιοξειδωτικών» (φρούτα, λαχανικά, σπόροι, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα κλπ) που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία του ανθρώπου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη παρουσίαση της Κυπριακής εταιρείας Agetis (Ηγέτης, σύμφωνα με την αρχαία δωρική διάλεκτο) του Γενικού Διευθυντή της Ιωάννη Διακίδη, ο οποίος τόνισε πως στόχος της εταιρείας  είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή  και προώθηση των σκευασμάτων που συνδυάζουν διατροφικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Κατέληξε τονίζοντας πως η Agetis σαν Κυπριακή εταιρεία αξίζει την υποστήριξη των Κυπρίων, ενώ ολοκλήρωσε ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  για την φιλοξενία της εκδήλωσης.

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας