Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τι τρώμε, πότε το τρώμε και γιατί…

Τι τρώμε, πότε το τρώμε και γιατί…

Τι καταλήγει στο στομάχι μας,  τι περιέχουν τα πιάτα μας και ποιες θρεπτικές αξίες παίρνουμε από κάθε γεύμα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν τον Φεβρουάριο με την ολοκλήρωση της έρευνας από το Γενικό Χημείο του Κράτους στο πλαίσιο της συμμετοχής για το έργο EUMENU  της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει καταγραφή του διαιτολογίου των συμμετεχόντων για δύο 24ωρα  τουλάχιστον , μέτρηση βάρους και ύψους, συμπλήρωση ερωτηματολογίου που αφορούν στις διατροφικές συνήθειες και συνήθειες άσκησης των συμμετεχόντων 10-74 ετών και καταγραφή από το γονιό ή τον κηδεμόνα σχετικών εντύπων για την διατροφή των παιδιών μέχρι εννέα ετών.

Το έργο διεξάγεται μετά από χρηματοδότηση που πέτυχε το Γενικό Χημείο του κράτους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων και υλοποιείται σε συνεργασία με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού.

Σκοπός της έρευνας είναι η εναρμονισμένη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αρμόδιας αρχής και πέραν από την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων πολιτών είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας τόσο από την Αρχή όσο και από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών για την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε χημικούς και άλλους κινδύνους.
 
  Επιπλέον σκοπός είναι η εκτίμηση της πρόσληψης ωφέλιμων ή και δυνητικά επιβλαβών συστατικών μέσω της διατροφής.

Στην Κύπρο η έρευνα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Προετοιμασία, πιλοτική μελέτη, συλλογή δεδομένων, υποβολή δεδομένων στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Η έρευνα καλύπτει δείγμα από ολόκληρο τον πληθυσμό της ελεύθερης Κύπρου.

Σε αυτήν την λαμβάνουν μέρος άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες από νεογνά μέχρι 74 ετών.

Ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων είναι τα 1760 άτομα.

Η επιλογή των συμμετεχόντων στην έρευνα γίνεται με την μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες επιλέγονται ανάλογα με την επαρχία και την περιοχή διαμονής τους καθώς και το φύλο τους.
 
Επίσης γίνεται ομοιόμορφη κατανομή της δειγματοληψίας στις τέσσερεις εποχές του χρόνου και τις 7 ημέρες της βδομάδας
Με την ολοκλήρωση της έρευνας τα δείγματα θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αφού πρώτα κωδικοποιηθούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τα τρόφιμα θα κωδικοποιούνται και θα ταξινομούνται:

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων  και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της κωδικοποίησης  και περιγραφής των τροφίμων με το συγκεκριμένο σύστημα.

Οι δύο βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν τρόφιμα τα οποία κωδικοποιούνται και ταξινομούνται με τον ίδιο τρόπο και ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα  την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε διάφορες ουσίες ενδιαφέροντος που ενδεχομένως να επηρεάζουν άμεσα ή μακροπρόθεσμα την υγεία του πληθυσμού μας.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας