Τρίτη 11 Δεκ, 2018 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χριστουγεννιάτικοι Διατροφικοί Μύθοι

Χριστουγεννιάτικοι Διατροφικοί Μύθοι

Μελομακάρονο vs Κουραμπιές

Θερμιδικά ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5γρ λίπους ενώ ένας κουραμπιές έχει περισσότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 200 θερμίδες και 13,5γρ λίπους περίπου).

Το μελομακάρονο είναι όμως και πιο υγιεινό.

Τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά μας δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Η διαφορά τους είναι ότι η ζάχαρη και το κορεσμένο λίπος του κουραμπιέ αντιστοιχεί σε μέλι και ελαιόλαδο για το μελομακάρονο, που είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές

Δεν θέλω να με καλούν σε πάρτι γιατί πάντα χάνω τον έλεγχο!

Ακόμα και αν ισχύει, το να αρνηθείς μια πρόσκληση είναι το ίδιο κακή επιλογή με το να μετράς τις μπουκιές σου.

Το ½ πιάτο σου προσπάθησε να το γεμίσεις με σαλάτες ή / και λαχανικά κατά προτίμηση βραστά ή σχάρας το ¼ του πιάτου σου με κοτόπουλο/ γαλοπούλα/ χοιρινό και το υπόλοιπο με 1 Κουταλιά της σούπας από ότι σου αρέσει και φύγε από το μπουφέ.

Πέρασε το βράδυ συνομιλώντας ή χορεύοντας.

Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς κάνε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου: Πως θέλεις να νοιώθεις αύριο, Πρησμένος με ενοχές ή χαλαρός, άνετος και με αυτοπεποίθηση;

Δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά!

Και ποιος σου είπε να αντισταθείς; Παραδόσου με μέτρο. Επέτρεψε στον εαυτό σου να δοκιμάσει κάποιο γλύκισμα κάθε μέρα και μην υποκαθιστάς τα γεύματά σου με γλυκά. Απλά φρόντισε να αντικαταστήσεις κάποιο σνάκ με στικς καρότου/ αγγουράκι/ κουλούμπρα και πάρκαρε λίγο πιο μακριά την επόμενη φορά για να καταναλώσεις έξτρα θερμίδες.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι παχαίνει!

Σίγουρα υπάρχει πληθώρα εδεσμάτων και επιλογών και οι διατροφικοί πειρασμοί μας κλείνουν το μάτι. Αλλά μπορούμε εύκολα να γλιτώσουμε θερμίδες και να την βγάλουμε καθαρή!

Η γαλοπούλα είναι το βασικό έδεσμα. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, η οποία συγκεντρώνεται στην πέτσα (δέρμα).

Για να «γλιτώσουμε» ακόμα περισσότερες θερμίδες αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.

Τι γίνετε όμως με τη γέμιση;

 Με μικρές παρεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή συκώτι που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Προσθέστε ρύζι, κάστανα και ξηρούς καρπούς (τα οποία έχουν βέβαια λίπος αλλά όχι κορεσμένο) και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

 

* Έλενα Τρουλλίδου ,Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, εγγεγραμμένο και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου,  εξειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας και παιδικής διατροφής, Κλινικών Παθήσεων, Αθλητικής Διατροφής, mydietspot Health Center

elenatroullidou@hotmail.com

τηλ. 22 25675

 
Πίσω στην αρχή της σελίδας