Σάββατο 5 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Βρέθηκε η αρχαιότερη συνταγή ψωμιού και πάει πίσω…

Βρέθηκε η αρχαιότερη συνταγή ψωμιού και πάει πίσω…
Bread rising in sun

Aλεύρι σιτάρι και κριθάρι. Ανακατέψτε το με κονιοποιημένες ρίζες φυτών. Προσθέτετε νερό και το ψήνετε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή είναι η παλαιότερη συνταγή ψωμιού που έχει βρεθεί,  είναι ηλικίας 14.000 ετών, προέρχεται από περιοχή της σημερινής Ιορδανίας και το αποτέλεσμα αυτής της παρασκευής ήταν ένα ψωμί επίπεδο, δηλαδή χωρίς όγκο ενώ η γεύση του μοιάζει αρκετά με αυτή του σημερινού πολύσπορου ψωμιού.
b2

Σύμφωνα με τους ερευνητές του University College London και της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS οι πρόγονοί μας, πιθανολογείται πως χρησιμοποιούσαν το ψωμί αυτό για να τυλίγουν το ψημένο κρέας, φτιάχνοντας έτσι και το...αρχαιότερο σάντουιτς- βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων.

«Πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη αυτού που σήμερα αποκαλούμε “κουζίνα”, δηλαδή σύνθεση υλικών για την παρασκευή ενός σύνθετου γεύματος», εξηγεί ο καθηγητής Dorian Fuller  στο BBC News. «Διέθεταν φραγκοστάφυλα, διέθεταν ψητή γαζέλα κ.ο.κ και με όλα αυτά τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν ένα γεύμα».

Μέχρι σήμερα, η παλαιότερη απόδειξη παρασκευής ψωμιού προερχόταν από την Τουρκία και πήγαινε 9.000 χρόνια πίσω.
Τα επίμαχα όμως νεώτερα επιστημονικά ευρήματα προέρχονται από αρχαιολογικό χώρο στη Μαύρη Έρημο στην Ιορδανία και μεταθέτουν την παρασκευή ψωμιού κατά 5.000 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή πριν από 14.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κτίσματα και κάθε ένα εξ αυτών στέγαζε ένα μεγάλο κυκλικό πέτρινο τζάκι μέσα στο οποίο βρέθηκαν ψίχουλα ψωμιού. Ακολούθως η ανάλυση των ευρημάτων αποκάλυψε ενδείξεις κοσκινίσματος και ζυμώματος των υλικών.
Σύμφωνα με τη δρ. Amaia Arranz-Otaegu του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που ανακάλυψε τα υπολείμματα ψωμιού, ήταν το τελευταίο πράγμα που οι ερευνητές περίμεναν να βρουν στο χώρο.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα υπολείμματα ψωμιού εκτιμάται πως ήταν κυνηγοί μεσαίων και μικρών ζώων ενώ παράλληλα αξιοποιούσαν φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και άγρια σιτηρά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ψωμί παρασκευάστηκε για πρώτη φορά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι μαζί για συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως για μια γιορτή και αυτό συνέβη πριν την εμφάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
 
Πηγή: huffingtonpost.gr, BBC, PNAS
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας