Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σκολίοση στην εφηβεία

Σκολίοση στην εφηβεία

Η λέξη σκολίωση ,προέρχεται από τη λέξη «σκώληκας» και αυτό γιατί πρόκειται για μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης τόσο σε πλάγιο επίπεδο όσο και σε στροφή.
Η μέτρηση της παραμόρφωσης σε πλάγιο επίπεδο γίνεται με τη λήψη ειδικών ακτινογραφια.
 
Πρόκειται για μια διαταραχή της σπονδυλικής στήλης  κατά την οποία παρατηρείται στροφή και πλαγια κάμψη των σπονδύλων της θωρακικής, ή και οσφυικής  μοίρας με αποτέλεσμα να παίρνει σχήμα  S ή C.
Συνήιως παρατηρείται πιο συχνά στα παιδιά και στους έφηβους,  μετά την ηλικία των 10 ετών. 
 
Σε συνομοιλία μας με τον γυμναστή Χάρη Καλλονά, διαχωρίσαμε τα είδη της σκολίοσης έτσι ώστε να μπορεί κανείς να τα διαχωρίζει, πριν απευθυνθεί σε κάποιο ειδκό.
 
Η ιδιοπαθής εφηβική σκολίωση, είναι η συνηθέστερη μορφή σκολίωσης και αναπτύσεται κυρίως σε κορίτσια αλλά και αγόρια κατά την διάρκεια της ανάπτυξης. Αποτέλεσμα της ιδιοπαθούς σκολίωσης είναι η διαφορά στο ύψος των ώμων, ανισορροπία και στα ισχύα και την μέση, διαφορά στις δύο ομοπλάτες και στροφή της σπονδυλικής στήλης προς τη μία πλευρά. Τα αίτια που προκαλούν σκολίωση είναι σε ελάχιστες περιπτώσεις  νευρομυικά,όπως αδυναμία μυών ή καποιο νευρολογικό πρόβλημα.
 
Ακόμα ,σπάνια, οφείλεται σε προβληματική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στην νηπιακή ηλικία. Οι πλείστες περιπτώσεις όμως (80%) δεν έχουν αιτία γι αυτό και λέγωνται ιδιοπαθείς. Πιστεύεται οτι οφείλεται σε κληρονομικά αίτια.

Η διάγνωση της σκολίωσης μπορεί να γίνει εύκολα απο τον κηδεμόνα, κάποιο δάσκαλο ή γυμναστή με το τεστ επίκυψης ( Adam’s Test). Το άτομο σκύβει μπροστά με τεντωμένα ποδια και εξετάζεται αν υπάρχει διαφορά στα δύο ημιμόρια της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια καλό είναι να γίνει εξέταση απο γιατρό και σε κάποιες περιπτώσεις ακτινογραφία η MRI.

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης σε έφηβους εξαρτάται απο το μέγεθος του προβλήματος.
Μέχρι 25 μοίρες τα άτομο μπορεί να αντιμετωπιση την σκολίωση με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης (PSSE), διατάσεις και συνεχή παρακολούθηση απο γιατρό. Απο 25 μέχρι 40 μοίρες χρησιμοποιείται κηδεμόνας ο οποίος κρατά για αρκετές ώρες τη μέρα την σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση.
Για περιπτώσεις περαν των 40 μοιρών συνίσταται χειρουργική επέμβαση.

*Ο Χάρης Καλλονας είναι γυμναστής,Αποφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών.
 τηλέφωνο 99300064
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας