Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τα ηλικιακά  στάδια φιλίας των παιδιών  

Τα ηλικιακά  στάδια φιλίας των παιδιών  

Φιλία, μία λέξη που έχει τόσες έννοιες και τόσους χαρακτηρισμούς για το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά συνάμα η προσδοκία όλων μικρών και μεγάλων , η δέσμευση, μοίρασμα εμπειριών, στοργή και αμοιβαιότητα. Ιδιαίτερα κατά τα παιδικά χρόνια και στην συνέχεια στην εφηβεία που οι φιλίες και οι παρέες βοηθούν στην προσωπική ανάπτυξη του κάθε παιδιού και διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Κάποιοι παράγοντες που βοηθούν να αναπτυχθούν οι πρώτες φιλίες παιδιών, είναι ίδιο φύλο, ίδια ηλικία και ίδια ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Ας μιλήσουμε λίγο για τα διάφορα στάδια φιλίας και πώς κάθε ηλικία ορίζει την φιλία.
 

Ηλικίες 3-6

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι  συνήθως τα παιδιά που βρίσκονται σε κοινό  περιβάλλον πχ (γείτονες,σχολείο, ξαδέρφια)  και τα παιδιά τα  οποία έχουν  κοινά ενδιαφέροντα.


Υποθέτουν ότι τα άλλα παιδιά σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο  με αυτούς , και  έτσι τείνουν να αναστατώνονται πολύ όταν ανακαλύπτουν ότι ο φίλος τους έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Σε αυτό το στάδιο τους αρέσει πολύ η ιδέα της΄΄ φίλης μου ή φίλου μου΄΄.
 
Ηλικίες 5-9

Σε αυτό το επίπεδο τα παιδιά καθορίζουν τους φίλους τούς από το τις πράξεις τους, αν κάνουν πράγματα για αυτούς, όπως να  μοιράζονται μια απόλαυση, κρατώντας τους μια θέση στο λεωφορείο, ή δίνοντάς τους ωραία δώρα, αυτό είναι σε αντίθεση με αυτούς σε τι μπορούν να συμβάλουν στην φιλία.
 
Τα παιδιά σε αυτό το επίπεδο νοιάζονται πολύ για τη φιλία και είναι σημαντικό και οι γονείς να κανονίζουν συχνές συνάντησης στα σπίτια, πάρκα κτλ.
 
Ηλικίες 10+

Από την ηλικία τον 10 και άνω και μετά μπαίνοντας στην εφηβεία η φιλία για τα παιδιά αρχίζει να σταθεροποιείται πιο πολύ και η φιλία είναι σημαντική στην ζωή τους. Όσο μεγαλώνουν η φιλία  γίνεται πιο αναγκαία και προτιμάνε να περνάνε πιο πολύ χρόνο με τους φίλους τους.
 
Είναι σημαντικό πάντα ο γονιός να γνωρίζει τους φίλους του παιδιού του και άν είναι δυνατόν και τους γονείς τους.
 
 
Τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους
 
  • Μάθετε τους τι σημάνει να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους, έτσι μπορεί και το παιδί να μάθει να λύνει κάποιο πρόβλημα μικρό από μόνο του αν προκύψει στο σχολείο ανάμεσα στον φίλο του και αυτό.
 
 
  • Κοιτάξτε τι δραστηριότητες υπάρχουν στην γειτονιά σας ή κοινότητα σας για να εγγραφούν τα παιδιά.
 
 
 
  • Ενθαρρύνετε τα να πηγαίνουν σε ομάδες δημιουργικότητας (χορό, ποδόσφαιρο, τέχνη) για να γνωρίσουν παιδιά με τα ίδια ενδιαφέροντα.
 
 
  • Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να είναι κοινωνικό, και να αποδέχεται παιδιά από διάφορες εθνικότητες έτσι ώστε να μπορεί και να θέλει να κάνει φιλίες με διάφορα παιδάκια.
 
 
 
  •  Αν οργανώνετε πάρτι γενεθλίων, αν είναι δυνατόν να καλείτε όλα τα παιδάκια έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ομαδική φιλία και στο σχολείο να παίζουνε όλα μαζί, χωρίς τσακωμούς και εκφοβισμό.
 
* η Ναταλία Μαυρομουστάκου είναι κοινωνική λειτουργός.
 
 
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας