Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ποιά προβλήματα στα πόδια συναντά μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη

Ποιά προβλήματα στα πόδια συναντά μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη εμπειρία αλλά και κουραστικής περιόδου.

Τα ταλαιπωρημένα πόδια στην περίοδο αυτή όχι μόνο σας κουράζουν, αλλά επηρεάζουν και τη διάθεσή σας. Έχετε, λοιπόν, ένα λόγο παραπάνω  να επισκεφτείτε τον/την ποδίατρο-ποδολόγο σας για να μην τους στερείτε την καθημερινή τους φροντίδα, ώστε να τα ανακουφίζετε, αλλά και να προλάβετε τυχόν προβλήματα, τα οποία εκτός από αντιαισθητικά είναι και πολύ ενοχλητικά! Συχνές παθολογίες που επηρεάζουν αναγράφονται παρακάτω. 
 
ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ
 
Παρουσιάζεται με την αύξηση του βάρους και ειδικά λόγω της ορμόνης ριλαξίνης στο σώμα η οποία επιτρέπει την ευλυγισία των συνδέσμων στα πόδια με συνέπεια να χάνεται η καμάρα του ποδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μείωση σταθερότητας του αστραγάλου, αύξηση των πελματιαίων πιέσεων, κάψιμο, πόνος δυσφορία στα κάτω άκρα και δυσκολία στην ορθοστασία.
 
ΠΡΗΞΙΜΟ
 
Τώρα, στην εγκυμοσύνη, λόγω της δράσης των ορμονών, τα υγρά μένουν στάσιμα, τα πόδια πρήζονται και βαραίνουν. Εξαιτίας της πίεσης που υφίστανται τα αγγεία, εμφανίζονται στην επιδερμίδα φλέβες και τριχοειδή αγγεία. Το σώμα παράγει 50% περισσότερα υγρά κατά την εγκυμοσύνη και από αυτά, το 25% συντείνει στην αύξηση του βάρους. Ορθοστασία και κακός έλεγχος του σωματικού βάρους, όπως επίσης και αύξηση νατρίου & καφεΐνης στην διατροφή αυξάνουν το οίδημα στο σώμα κυρίως στα χέρια, πόδια και αστραγάλους.
 
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
 
Ένα μαλακό αντικραδασμικού υποδήματος βοηθά στην καλύτερη σταθεροποίηση του αστραγάλου, όπως και μείωση των πελματιαίων πιέσεων. Φοράτε παπούτσια εφοδιασμένα με ορθοτικά πέλματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί και συνταγογραφηθεί από ποδίατρο για τις ανάγκες της εγκύου όπως προέκυψαν από την ποδιατρική πελματογραφική αξιολόγηση.
 
ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ
 
Λόγω των αυξημένων πελματιαίων πιέσεων συχνά οι εγκυμονούσες παρουσιάζουν κάλους και σκληρύνσεις στο δέρμα που δυσκολεύουν το κάθε βήμα τους. Επίσης η είσφρυση νυχιού στο δέρμα προκαλεί πόνο, φλεγμονή ακόμα και μόλυνση. Αποταθείτε έγκαιρα στον επαγγελματία υγείας ποδίατρο σας για άμεση θεραπεία στο αποστειρωμένο κλινικό περιβάλλον και αποφύγετε χώρους αισθητικής λόγων της ευαισθησίας της υγείας σας και του εμβρύου.
 
ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
 
Το πελματογράφημα θα μας δώσει πληροφορίες για την ανατομία του ποδιού της εγκύου καθώς και για προβλήματα στη στάση και την βάδιση που υπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη και που τώρα, λόγω της αύξησης του βάρους της εγκύου, μπορούν να γίνουν εντονότερα.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας και να τους αφιερώνετε καθημερινά λίγο από το χρόνο σας.

Κάνετε συχνά τεντώματα στους αστραγάλους για ανακούφιση , καθώς και ελαφριά ανάκληση των ποδιών σας με μαξιλάρια. Όταν νιώθετε τα πόδια σας πολύ κουρασμένα, κάντε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και ειδικά άλατα. Έπειτα, σκουπίστε τα σχολαστικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου οι μύκητες και τα βακτηρίδια αναπτύσσονται εύκολα.
 
Στο τέλος, τρίψτε τα με μαλακτική κρέμα. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τα πόδια σας με κάποιο ειδικό προϊόν όπου θα συνταγογραφηθεί από τον/την ποδίατρο-ποδολόγο, που τονώνει την κυκλοφορία στην περιοχή των κάτω άκρων και ξεκουράζει τα πόδια.
Πολλά από αυτά περιέχουν αποστάγματα βοτάνων που προστατεύουν τα αγγεία. Και για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, απλώστε τα κάνοντας ελαφρύ μασάζ, το οποίο αφενός διευκολύνει την απορρόφηση των ενεργών συστατικών και αφετέρου επιδρά άμεσα στο αίμα και τη λέμφο, που έχουν μείνει στάσιμα.
 
Ασκηθείτε με κολύμπι ή περπάτημα σε ήπιους ρυθμούς για να διατηρήσετε το βάρος σας και να ενδυναμώσετε την σπονδυλική σας στήλη για καλύτερη ισορροπία.

Μην κάνετε χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για νύχια ή δέρμα χωρίς ποδιατρική συμβουλή.
 
Αποφεύγετε τη χρήση υποδημάτων που ξεφύγουν το επιτρεπόμενο ύψος τακουνιού των 3 εκατοστόμετρων.
 
 
* Χριστιάνα Καλλoνά, Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας