Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ραντεβού με το γυναικολόγο: Οδηγίες Χρήσης

Ραντεβού με το γυναικολόγο: Οδηγίες Χρήσης

 
Ραντεβού με το γυναικολόγο: Οδηγίες Χρήσης
 
Όταν μια γυναίκα ετοιμάζεται να πάει στο γυναικολόγο λόγω κάποιου νέου προβλήματος, είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που θα δώσει στο γιατρό της σχετικά με την υγεία της καθώς και οι οδηγίες που θα πάρει από αυτόν.
 
Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, πριν από ένα τόσο σημαντικό για την υγεία σας ραντεβού, καλό είναι να είστε καλά προετοιμασμένη. Θα προσπαθήσω λοιπόν να συγκεντρώσω σήμερα εδώ, ότι θεωρώ εγώ πιο χρήσιμο και σημαντικό.
 
Προετοιμασία για την επίσκεψη σας στο γιατρό:
 
1. Γράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα βιώνετε, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου, εφόσον έχετε ακόμα περίοδο. Σημειώστε με λεπτομέρεια όλα τα συμπτώματα, ακόμα και αν νομίζετε οτι μπορεί να μην συνδέονται με την παρούσα κατάσταση που σας προβληματίζει γυναικολογικά (πχ πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση).
 
2. Κάντε μια λίστα από οποιαδήποτε φάρμακα, βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα υγείας που λαμβάνετε στην παρούσα φάση και ίσως έχετε πάρει σε μεγάλη διάρκεια στο παρελθόν. Γράψτε τις δόσεις και το πόσο συχνά τα λαμβάνετε.
 
3. Σε περίπτωση που είστε πολύ αγχωμένες, είναι καλό να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ένα μέλος της οικογένειας σας ή ένα στενό σας φίλο.Καλύτερα ακόμα αν αυτός ο κάποιος γνωρίζει με λεπτομέρεια το ιατρικό σας ιστορικό. Ο γιατρός θα σας δώσει πολλές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τις οποίες μπορεί να μην τις θυμάστε όλες μετά.
 
4. Πάρτε ένα σημειωματάριο μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να καταγράψετε σημαντικά στοιχεία της επίσκεψής σας.
 
5. Σκεφτείτε τι ερωτήσεις θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό. Σημειώστε τις πιο σημαντικές από αυτές και ρωτήστε τις στην αρχή του ραντεβού σας. Καλό είναι να ενημερώσετε τη γραμματεία ή το γιατρό για το γεγονός πως το ραντεβού σας πιθανόν κρατήσει περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο (συνήθως μισή ώρα με 45 λεπτά που διαρκούν τα περισσότερα καινούργια ραντεβού).
 
Οι πιο βασικές ερωτήσεις για τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις είναι οι παρακάτω:
 
- Πως γίνεται η διάγνωση;

- Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνω;

- Αυτή η πάθηση μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης; Και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

- Είναι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές που θα μπορέσουν να βελτιώσουν/θεραπεύσουν τα συμπτώματα μου ή την δυνατότητα μου να συλλάβω;

- Τι θεραπεία προτείνετε για την δική μου κατάσταση;

- Τι παρενέργειες μπορεί να περιμένω από τα φάρμακα;

- Έχω και άλλα προβλήματα υγείας (πχ διαβήτη, υποθυροειδισμό). Πώς μπορώ να διαχειρίζομαι με τον καλύτερο τρόπο όλα τα προβλήματα υγείας μου και είναι κάπου που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;

- Υπό ποιες περιστάσεις η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αναγκαία;

- Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μου;

- Υπάρχουν έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο ή οργανωμένοι σύλλογοι που θα μπορούσα να ενημερωθώ ή να βοηθηθώ περισσότερο;
 
Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τα πάντα από αυτά που σας λέει ο γιατρός σας. Μην διστάσετε να ζητήσετε από το γιατρό σας να επαναλάβει τις πληροφορίες που δε κατανοήσατε ή να ζητήσετε περισσότερες διευκρινίσεις.
 
* Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc
Σύμβουλος Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Υγείας
ΠΗΓΗ www.eumedline.eu
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας