Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυτά που θές να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου

Αυτά που θές να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου

Οι επισκέψεις στο παιδίατρο ενώ αποτελούν μέρος της ζωής του κάθε παιδιού μερικές φορές μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους για παιδιά και  γονείς.

Το HealthNews ετοίμασε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον παιδίατρο σου.
 
Πώς να διαλέξω τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού μου;
Η σόλα πρέπει να είναι εύκαμπτη, ελαφριά κι αντιολισθητική.

Τα παπούτσια να είναι δερμάτινα ώστε να διασφαλίζεται ένας καλός αερισμός του ποδιού.

Να έχουν φαρδιά φόρμα για να υπάρχει άνεση στις κινήσεις των δακτύλων.

Ελέγξτε το εσωτερικό των παπουτσιών για τυχόν ραφές ή σκληρά μέρη που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το ευαίσθητο ποδαράκι των παιδιών.

Να υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατοστό περιθώριο μπροστά από το μεγάλο δάκτυλο.

Το ύψος του παπουτσιού να μην ξεπερνά τον αστράγαλο.

Να θυμάστε ότι τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής το πόδι μεγαλώνει περίπου 3-4mm το μήνα, άρα τα παπούτσια θα πρέπει να ελέγχονται κι ενδεχομένως να αντικαθίστανται κάθε 4 μήνες.
 
Γιατί το μωρό μου έχει λόξυγγα;
Ο λόξυγγας είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Η συχνότητά του είναι μεγαλύτερη τους πρώτους μήνες ζωής.

Πρόκειται για έναν ερεθισμό του διαφράγματος, που είναι ο μυς που χωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα. Η σύσπαση του διαφράγματος οφείλεται στο γεγονός ότι η βαλβίδα επικοινωνίας του οισοφάγου με το στομάχι δεν κλείνει τελείως, γιατί είναι ακόμα ανώριμη.
 
Ο λόξυγγας εμφανίζεται συχνότερα μετά από καταστάσεις που προκαλούν υπερπλήρωση του στομάχου με γάλα ή αέρα, όπως είναι η γρήγορη λήψη τροφής, το έντονο κλάμα ή γέλιο.

Ο λόξυγγας του βρέφους είναι ένα παροδικό φαινόμενο και δε χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα.
 
Τι είναι πλατυποδία και πότε να ανησυχήσω;
 
Πλατυποδία ονομάζουμε την έλλειψη της ποδικής καμάρας. Τα περισσότερα παιδιά δεν σχηματίζουν καμάρα πριν την ηλικία των 3-5 ετών. Το 80% θα σχηματίσει έως τα 10 έτη και στο υπόλοιπο 20% θα είναι συνήθως ανώδυνη.

Υπάρχει και η Γενετική προδιάθεση συνδεσμικής χαλαρότητας: Ιδιοπαθής χαλαρότητα σε φυσιολογικά παιδιά η οποία συνήθως είναι ασυμπτωματική!

Για την συντριπτική πλειοψηφία δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Μόνο σε πολύ σοβαρή συνδεσμική χαλαρότητα υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών επώδυνων συμπτωμάτων. Επομένως μπορείτε να ξεχάσετε τα γνωστά ορθοπεδικά παπούτσια.
 
Πώς να κόψω την πιπίλα;

Καταρχήν δεν πρέπει να είναι μία περίοδος αναστάτωσης στο σπίτι (πχ. νέο αδερφάκι) Ο τρόπος είναι ένας: ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ! Το πρώτο βράδυ είναι δύσκολο. Στις επόμενες μέρες τα παιδιά θα συνηθίσουν εύκολα.
 
Χτυπησε στο κεφαλι . Ποτε ανησυχω;

Εάν χάσει τις αισθήσεις του, ακόμη και για λίγα λεπτά. Εάν παρουσιάσει εμέτους. Εάν παρουσιάσει αστάθεια στο βάδισμα, αλλαγή στη συμπεριφορά του, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Εάν βλέπει διπλά ή έχει ανισοκορία. Κρίσιμα είναι τα πρώτα δύο 24ωρα.
 
Τι θα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σπιτιού μας; Τι είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας στην εκδρομή;

Στο φαρμακείο μας θα πρέπει να έχουμε φάρμακα καταρχήν με βάση το ιστορικό του παιδιού μας.
 
Αν δηλαδή το παιδί μας παθαίνει συχνά λαρυγγίτιδες ή φαρυγγίτιδες ή ωτίτιδες ή διάρροιες κλπ. θα πρέπει σίγουρα να έχουμε και τα αντίστοιχα φάρμακα.
 
Αυτά που αντιμετωπίζουν την όποια ευαισθησία του παιδιού μας επομένως είναι τα άκρως απαραίτητα φάρμακα για το φαρμακείο μας είτε στο σπίτι είτε πολύ περισσότερο στην εξοχή, μιας και εκεί ίσως είναι δυσκολότερο να βρεθούν σε ώρα ανάγκης.
 
Τα υπόλοιπα είναι βεβαίως τα αντιπυρετικά, κορτιζόνη για περιπτώσεις οξείας λαρυγγίτιδας, αντισηπτικό για αντιμετώπιση εκδορών, γάζες, καθαρό οινόπνευμα, αυτοκόλλητα, κάποιο αντισταμινικό για περιπτώσεις τσιμπημάτων ή αλλεργιών, ένα θερμόμετρο κλπ.
 
* Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας