Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσα ξέρεις για τον θηλασμό και το ξένο γάλα ;

Πόσα ξέρεις για τον θηλασμό και το ξένο γάλα ;

Ο θηλασμός αρχίζει από το ένα στήθος, το μωρό  τρώει όση ώρα θέλει και όταν σταματήσει να τραβά άλλο γάλα, το βάζουμε να ρευτεί.
 
Ακολούθως συνεχίζουμε από το άλλο στήθος. Είναι λογικό ότι από το δεύτερο στήθος θα φάει λιγότερο, διότι το μωρό θα είναι ήδη μισοχορτάτο, γι’ αυτό την επόμενη φορά, αρχίζουμε αντίστροφα. Μη κρατάτε ρολόι, το μωρό σας ξέρει πόσο θα φάει.
 
Το μητρικό γάλα είναι ποσοτικά και ποιοτικά πλήρες μετά τη πρώτη εβδομάδα, γι αυτό αν δυσκολευτείτε λίγο τις πρώτες μέρες μην απογοητευτείτε και τα παρατήσετε.
Σίγουρα τις επόμενες μέρες θα απολαύσετε το θηλασμό και εσείς και το μωρό σας.

Πως γνωρίζω πόσο τρώει το μωρό μου;

 Υπάρχουν 3 τρόποι για να καταλάβετε ότι το μωρό σας ικανοποιείται.

 1. Ο ύπνος. Όταν μετά το θήλασμα βάλετε το μωρό σας για ύπνο και αυτό ηρεμίσει και κοιμηθεί, σημαίνει ότι έχει ικανοποιηθεί.
2.   Η ζυγαριά. Όταν το βρέφος βάζει το βάρος που πρέπει, σημαίνει ότι η ποσότητα του γάλατος που παίρνει είναι αρκετή.
3.  Το στήθος της μητέρας. Μετά τη πρώτη εβδομάδα που ίσως η μητέρα αντιμετώπιση κάποιες δυσκολίες, αποκτά την εμπειρία του αδειάσματος και γεμίσματος του στήθους της

 Πόσες φορές πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

 Δεν έχει σημασία πόσες φορές τρώει το μωρό την ημέρα, αλλά η συνολική ποσότητα του γάλατος που παίρνει. Μη ξεχνάτε ότι με τον μητρικό θηλασμό το στομάχι του βρέφους αδειάζει πιο γρήγορα από ότι με το ξένο γάλα και μπορεί να χρειαστεί τις πρώτες εβδομάδες να το θηλάζετε κάθε 2-3 ώρες.
 
Ξένο γάλα

Δώστε στο νεογέννητο  σας το γάλα που έχετε εμπειρία από προηγούμενο παιδί ή αυτό που θα σας υποδείξει ο παιδίατρος σας.
 
Διαλέξτε  πιπίλες με βαλβίδα εξαερισμού για να ελαττώσετε τον αέρα που καταπίνει το μωρό σας και έτσι, να λιγοστέψετε τις πιθανότητες να έχει κολικούς.
Σημαντικό επίσης να ελέγξετε την τρύπα της πιπίλας και τη ροή του γάλακτος κατά τη σίτιση του μωρού.
 
 Ένας πρακτικός τρόπος, είναι να βάλετε το  γάλα στο μπιμπερό και να το αναποδογυρίσετε. Κανονικά θα πρέπει να βγαίνουν σταγόνες σε γρήγορο ρυθμό.  Εάν η ροή του γάλακτος είναι πολύ γρήγορη, υπάρχει περίπτωση το μωρό να πνιγεί.
 
Αντίθετα αν η τρύπα είναι πολύ μικρή, τότε το μωρό καταβάλει πολλή προσπάθεια, κουράζεται εύκολα και δεν τρώει  ικανοποιητικά.

Τις πρώτες μέρες η απαραίτητη ποσότητα σε κάθε γεύμα είναι περίπου 40-60 κ.εκ. και αυξάνει σταδιακά.
 
Μετά τις 10 μέρες το μωρό πρέπει να παίρνει συνολικά 150 κ.εκ. για κάθε κιλό του βάρους του την ημέρα, το οποίο διαιρείται με τον αριθμό των γευμάτων.
Μη σας ανησυχεί αν τρώει λιγότερο ή περισσότερο από άλλα μωρά της ηλικίας του.
 
Ο μεταβολισμός σε κάθε μωρό είναι διαφορετικός. Έτσι μερικά μωρά χρειάζονται λιγότερο, ή περισσότερο γάλα για να βάλουν το κανονικό τους βάρος.
 
* Νίκος Μακρίδης Ass Prof Dr med,  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Paedicare + medical centre
Τηλ. 22270237, 99445245
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας