Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να τρέφεται σωστά, υπάρχει κάποια σωστή "συνταγή" ;

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να τρέφεται σωστά, υπάρχει κάποια σωστή "συνταγή" ;

Η διατροφή του παιδιού μας είναι ίσως ένα από τα κυριότερα θέματα που μας απασχολούν ως γονείς αλλά κυρίως πώς εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να τρέφεται σωστά. Ο Δρ Νίκος Μακρίδης δίνει τις κυιότερες συμβουλες για όλους τους γονείς, 
 
Μην πιέζετε ποτέ το παιδί. Να είστε σίγουρες πως αν δεν φάει ένα γεύμα, η αν δεν φάει μια ολόκληρη μέρα, σίγουρα θα πεινάσει την επόμενη.

Μην μαγειρεύετε ειδικά για το παιδί. Πρέπει να μάθει να τρώει το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ‘’αμοιβή’’. Ποτέ δηλαδή μην πείτε: αν φας το φαγητό σου, θα πάμε μια βόλτα η θα σου πάρω παιχνίδι…

Μην κυνηγάτε το παιδί σ’ όλο το σπίτι προκειμένου να φάει. Πρέπει να ξέρει πως το τραπέζι της κουζίνας η της τραπεζαρίας είναι ο συγκεκριμένος χώρος που όλη η οικογένεια γευματίζει.  
 
Μην εξιστορείτε χιλιάδες παραμύθια η μην αρχίζετε το τραγούδι. Το πολύ που σας επιτρέπουμε προκειμένου το παιδί να φάει ,είναι ένα και μόνον ένα παραμύθι, σε αργό ρυθμό…

Σέβεστε τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού. Αν, για παράδειγμα προτιμά τα κοκκινιστά, δεν χάνετε τίποτα να το ικανοποιείτε προσθέτοντας ντομάτα στα λαχανικά η στο κρέας. Αν πάλι προτιμά τα ξινά, μπορείτε να μαγειρεύετε ανάλογα, διαλέγοντας το αυγολέμονο η τα ψητά κατσαρόλας.

Μην μπερδεύετε ποτέ τις γεύσεις.   Έχετε πάντα υπόψη σας πως τα παιδιά προτιμούν τις απλές γεύσεις.
 
Μην βάζετε ποτέ μεγάλες ποσότητες στο πιάτο γιατί τρομάζουν το παιδί. Είναι προτιμότερο να βάζετε λίγο φαγητό και αν το παιδί συνεχίσει να πεινά, να βάλετε άλλη μια μίνι μερίδα μπροστά του.

Μην βιάζεστε. Υπάρχουν παιδιά που στην κυριολεξία, καταβροχθίζουν το φαγητό τους και άλλα που μασούν κάθε μπουκιά τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Όσο λοιπόν κι αν βιάζεστε εσείς, πρέπει να αφήνετε το παιδί να τρώει με την ησυχία του. Άλλωστε όσο πιο αργά τρώει, τόσο πιο υγιεινά τρέφεται!
 
 
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής αιματολογίας, Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s  University of London Medical  School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy
Τηλ.22270237,99445245
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας