Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση ναρκωτικών

Πώς να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση ναρκωτικών

Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να αναγνωρίσει κανείς και να παραδεχτεί ότι το παιδί του είναι χρήστης ναρκωτικών και χρήζει βοήθειας. Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό χρήσης των ουσιών ωστόσο μετά και από μελέτες έχει διαφανεί ότι υπάρχουν κάποια σημάδια που προδίδουν την χρήση ή και εξάρτηση ενός ατόμου.
 
Σε μια εποχή του πλαστού και του φαίνεσθε ο γονείς οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για τα παιδιά τους από την προεφηβική κιόλας ηλικία.
 
Έρευνες από ερωτηματολόγια και γιατρούς έχουν δείξει ότι υπάρχουν παιδιά που ξεκίνησαν να κάνουν χρήση κάνναβης από τα 11 τους χρόνια.
 
Απογοητευτικά είναι και τα όσα ελέχθησαν χτες από Υπουργείο Παιδείας και Υγείας αντίστοιχα για το πρόβλημα της εξάρτησης των Κυπρίων μαθητών από νόμιμες ή μη νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες. Φαίνεται πως οι μαθητές ξεκινούν χρήση ουσιών ή καπνίζουν ,από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου.

Σίγουρα για κανένα γονέα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο να βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια αλήθεια ή ένα τόσο λυπηρό γεγονός, ωστόσο οι ειδικοί ψυχολόγοι συνιστούν μετά την παραδοχή της πραγματικότητας, την γρήγορη αντίδραση.
 
Όχι με αστυνομικά μέτρα και τιμωρίες. Αν γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας και ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή τους, τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε ευκολότερα αν κάποιες αλλαγές πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία ή όχι. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να μην πανικοβληθείτε και να μην αρχίσετε να παριστάνετε τον ντεντέκτιβ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης και φόβο, καθώς και να επιτείνει τις διαφορές ανάμεσά σας.

Το καλύτερο είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού. Ελάτε σε επαφή με το γιατρό σας, το τοπικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, μιλήστε στον ιερέα της ενορίας σας ή στον σχολικό σύμβουλο. Κοιτάξτε στον κατάλογο για τα τηλέφωνα των Κέντρων Αποτοξίνωσης. Μιλήστε στους φίλους ή τους γείτονές σας.
Μπορεί επίσης να θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποιο πρόγραμμα που λειτουργεί στο σχολείο του παιδιού σας.

Οι γονείς μπορούν επίσης να αλληλοβοηθηθούν συζητώντας τα κοινά τους προβλήματα και εφευρίσκοντας τρόπους για να προλάβουν την κατάχρηση ναρκωτικών στη γειτονιά τους.

Σχετικά με το αν κάποιο εξαρτημένο άτομο μπορεί να διακόψει τη χρήση από μόνο του χωρίς ιατρική/ψυχολογική βοήθεια,  η απάντηση σύμφωνα με τους ψυχολόγους  είναι ότι μπορεί να το κάνει αυτό και πολλοί χρήστες διακόπτουν από μόνοι τους.
 
Είτε λάβει κανένας επαγγελματική βοήθεια είτε όχι είναι απαραίτητο να έχει κίνητρα, να έχει λάβει από μόνος του την απόφαση να διακόψει. Η μόνη περίπτωση που συστήνουμε απαραιτήτως λήψη ιατρικής βοήθειας για τη διακοπή της χρήσης, είναι η χρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ με σωματική εξάρτηση, διότι το στερητικό σύνδρομο είναι πολύ επικίνδυνο και ενέχει κινδύνους για τη ζωή.
 
 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Υπάρχουν κάποια σημάδια που οι γονείς μπορεί να προσέξουν όπως,

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ, ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ Ή ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Οι ψυχολόγοι επισημάνουν πως όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί σας υποκύπτει στην πίεση των συνομηλίκων του. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να υποκύψει στην ίδια παρεΐστικη πίεση και με τα ναρκωτικά. Όλοι θέλουμε να είμαστε "ενσωματωμένοι" στην κοινωνία -ιδιαίτερα τα παιδιά - και το να ενδίδεις στις απαιτήσεις της παρέας σου δεν είναι αναγκαστικά κακό πράγμα.

ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ Ξαφνικά το παιδί σας αποκτά νέες κακές παρέες. Οι φίλοι του παιδιού σας είναι σαν ένας καθρέφτης για το γιο ή την κόρη σας. Κοιτάξτε σ' αυτόν τον καθρέφτη και προσπαθήστε να δείτε το δικό σας παιδί.

ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΑ Τα παιδιά είναι εκπληκτικά στο να καλύπτονται συνεπώς οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν διακριτικά κατά πόσον τα παιδιά τους είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους στο σχολείο κυρίως. Δεν είναι κακό αν υποψιάζεστε κάτι να πάρετε ένα τηλέφωνο στο σχολείο να ρωτήσετε για τις απουσίες του.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για οτιδήποτε και κυρίως για το σχολείο. Αν το παιδί σας πειραματίζεται με τα ναρκωτικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε τέτοιες αλλαγές συμπεριφοράς. Συχνά οι γονείς αυτό το βλέπουν σαν φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά - που μπορεί και να είναι φυσικά.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΥΠΝΟΥ Μήπως κοιμάται πολύ ή λίγο ;

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΒΡΩΜΙΚΗΣ Η ΑΝΗΘΙΚΗΣ ΓΛΩΑΣΣΑΣ Μήπως το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να μιλά με βρομόλογα; Αυτό θα σας υποδείκνυε ότι άρχισε να ενδίδει στην πίεση της παρέας του και θα ήταν ένα σημάδι προειδοποίησης για σας.  

Επίσης, άλλα σημάδια για εγρήγορση είναι τα ξεσπάσματα θυμού, η παράνοια, τα ψέματα, οι κυκλοθυμικές στάσεις, η υπερβολική και αργή χρήση ομιλίας.
 
ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

01. Ινδική κάνναβις
Η μαριχουάνα/χασίς επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.
 02. 'Εκσταση
'Εκσταση είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α.
03. Κοκαΐνη
H κοκαΐνη είναι μια ουσία με βραχεία διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και με ιδιότητες τοπικού αναισθητικού.
04. Κράκ
Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή
05. Παραισθησιογόνα
Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις.
06. Μεθαμφεταμίνη (speed)
Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεμα διάφορων διεγερτικών φαρμάκων.
07. Ηρωίνη
Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδείνη και η μορφίνη.
08. Rohypnol
Το Rohypnol ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (λεξιλόγιο πιάτσας: ύπνος, βούλμπε, κουμπιά, βενζίνες κ.ά.).
09. GHB
To GHB κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.
10. Κεταμίνη
Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
11. Εισπνεόμενα - πτητικά
Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου.
12. Ηρεμιστικά
Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας.
 

 
Παρακάτω παραθέτουμε τον κατάλογο με τις υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών, σε όλες τις πόλεις όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε.
 
 
Υπηρεσίες που παρέχουν Προγράμματα Καθολικής Πρόληψης
 
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Υ.ΚΑ.Ν, ΤΗΛ. 22607358
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΛ. 22800992
 
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΗΛ. 22800740
 
ΛΑΡΝΑΚΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΗΛ. 24821373
 
ΛΕΜΕΣΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
ΤΗΛ. 25305079
 
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ»
ΤΗΛ. 25443078
 
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΗΛ. 25822850
 
ΠΑΦΟΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΗΛ. 25822850 
 
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ/ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ,
ΊΔΡΥΜΑ LIONS QUEST ΚΥΠΡΟΥ, ΤΗΛ. 22315113
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΕΝΘΕΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΤΗΛ. 99644644
 
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΝΘΕΑ, ΤΗΛ. 24531818
 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ,ΤΗΛ. 24813590
 
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΠΙΣ, ΤΗΛ. 25337016
 
ΠΑΦΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΦΟΥ, ΤΗΛ. 26941919
 
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης,
 
Ανοικτές Τηλεφωνικές Γραμμές
Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας  «ΠΕΡΣΕΑΣ», Αριθμός Ανοικτής Τηλεφωνικής  Γραμμής: 1456
 
Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων «ΘΕΜΕΑ» (νόμιμες ουσίες),
Αριθμός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραμμής: 22458518
 
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Αριθμός Ανοικτής Τηλεφωνικής  Γραμμής: 1410
Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Αστυνομία Κύπρου, Αριθμός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραμμής: 1498
 
Προγράμματα Εφήβων και Οικογένειας
 
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΕΡΣΕΑΣ», Σωκράτους 1, Έγκωμη – 2415 Λευκωσία, Τηλ. 22464292,  Ανοιχτή Γραμμή: 1456
 
ΛΕΜΕΣΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Μονή Μαχαιρά 18, 3ος όροφος, 3020 Λεμεσός, Τηλ. 25305079 , 25305110
Προγράμματα Οικογένειας με προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης
 
ΜΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Ζήνας Ντε Τύρας 16, Μέγαρο Καραντώκη 1ος όροφος, Γρ. 4, 2154, Αγλαντζιά, Λευκωσία.
Τηλ. 22873440, Φαξ: 22873441, email: 
syndesmos.sfeak@cytanet.com.cy
 
Παρεμβάσεις στην οικογένεια επίσης προσφέρονται σε όλα τα υφιστάμενα ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
 
Στις περιπτώσεις αποτοξίνωσης,
 
Μονάδες Αποτοξίνωσης
 
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΑΛΚΟΟΛ) «ΘΕΜΕΑ», Ρωμανού 3, 1070 Λευκωσία, Τηλ. 22457060
 
ΛΕΜΕΣΟΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΆΝΩΣΗ», Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, Τηλ. 25305011
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας