Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Εξι ερωτήσεις αναγνωστών προς τον παιδίατρο

Εξι ερωτήσεις αναγνωστών προς τον παιδίατρο

Πώς να διαλέξω τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού μου;
 
Η σόλα πρέπει να είναι εύκαμπτη, ελαφριά κι αντιολισθητική
 
Τα παπούτσια να είναι δερμάτινα ώστε να διασφαλίζεται ένας καλός αερισμός του ποδιού.

Να έχουν φαρδιά φόρμα για να υπάρχει άνεση στις κινήσεις των δακτύλων.

Ελέγξτε το εσωτερικό των παπουτσιών για τυχόν ραφές ή σκληρά μέρη που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το ευαίσθητο ποδαράκι των παιδιών.

Να υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατοστό περιθώριο μπροστά από το μεγάλο δάκτυλο.

Το ύψος του παπουτσιού να μην ξεπερνά τον αστράγαλο.

Να θυμάστε ότι τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής το πόδι μεγαλώνει περίπου 3-4mm το μήνα, άρα τα παπούτσια θα πρέπει να ελέγχονται κι ενδεχομένως να αντικαθίστανται κάθε 4 μήνες.
 
Τι είναι πλατυποδία και πότε να ανησυχήσω;
 
Πλατυποδία ονομάζουμε την έλλειψη της ποδικής καμάρας. Τα περισσότερα παιδιά δεν σχηματίζουν καμάρα πριν την ηλικία των 3-5 ετών. Το 80% θα σχηματίσει έως τα 10 έτη και στο υπόλοιπο 20% θα είναι συνήθως ανώδυνη.

Υπάρχει και η Γενετική προδιάθεση συνδεσμικής χαλαρότητας: Ιδιοπαθής χαλαρότητα σε φυσιολογικά παιδιά η οποία συνήθως είναι ασυμπτωματική!

Για την συντριπτική πλειοψηφία δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Μόνο σε πολύ σοβαρή συνδεσμική χαλαρότητα υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών επώδυνων συμπτωμάτων. Επομένως μπορείτε να ξεχάσετε τα γνωστά ορθοπεδικά παπούτσια.
 
 Πώς να κόψω την πιπίλα;

Καταρχήν δεν πρέπει να είναι μία περίοδος αναστάτωσης στο σπίτι (πχ. νέο αδερφάκι) Ο τρόπος είναι ένας: ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΗΝ! Το πρώτο βράδυ είναι δύσκολο. Στις επόμενες μέρες τα παιδιά θα συνηθίσουν εύκολα.
 
Χτυπησε στο κεφαλι . Ποτε ανησυχω;

Εάν χάσει τις αισθήσεις του, ακόμη και για λίγα λεπτά. Εάν παρουσιάσει εμέτους. Εάν παρουσιάσει αστάθεια στο βάδισμα, αλλαγή στη συμπεριφορά του, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Εάν βλέπει διπλά ή έχει ανισοκορία. Κρίσιμα είναι τα πρώτα δύο 24ωρα.

Τι θα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σπιτιού μας; Τι είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας στην εκδρομή;

Στο φαρμακείο μας θα πρέπει να έχουμε φάρμακα καταρχήν με βάση το ιστορικό του παιδιού μας.
 
Αν δηλαδή το παιδί μας παθαίνει συχνά λαρυγγίτιδες ή φαρυγγίτιδες ή ωτίτιδες ή διάρροιες κλπ. θα πρέπει σίγουρα να έχουμε και τα αντίστοιχα φάρμακα.
 
Αυτά που αντιμετωπίζουν την όποια ευαισθησία του παιδιού μας επομένως είναι τα άκρως απαραίτητα φάρμακα για το φαρμακείο μας είτε στο σπίτι είτε πολύ περισσότερο στην εξοχή, μιας και εκεί ίσως είναι δυσκολότερο να βρεθούν σε ώρα ανάγκης.
 
Τα υπόλοιπα είναι βεβαίως τα αντιπυρετικά, κορτιζόνη για περιπτώσεις οξείας λαρυγγίτιδας, αντισηπτικό για αντιμετώπιση εκδορών, γάζες, καθαρό οινόπνευμα, αυτοκόλλητα, κάποιο αντισταμινικό για περιπτώσεις τσιμπημάτων ή αλλεργιών, ένα θερμόμετρο κλπ.
 
Ποτε φευγει το παιδι απο το καθισμα του αυτοκινητου

Τα παιδια μεχρι την προσχολικη ηλικια πρεπει να καθονται σε ειδικα καθισματα.

Μετα την προσχολικη ηλικια και σχολικη τοποθετουνται σε ανυψωτικα καθισματα που εχουν σχεδιαστει με τετοιο τροπο ωστε να ανυψωνουν το παιδι σε τετοιο υψος ωστε να μπορουν να χρησιμοποιηθουν οι ζωνες του αυτοκινητου.

Τα καθισματα αυτα μπορουν να χρησιμοποιηθουν στις ηλικιες 4-8χρονων

Οταν το παιδι ειναι γυρω στην ηλικια των 12χρονων  σε υψος περιπου 150cm ειναι σε θεση να χρησιμοποιησει την κανονικη ζωνη ασφαλειας  οπως οι ενηλικες.
Σε αυτη την ηλικια το παιδι πρεπει να ακουμπαει ολοκληρη την πλατη του στο καθισμα του αυτοκινητου, τα γονατα να ειναι στην ακρη του καθισματος κ η ζωνη ασφαλειας να περνα μεταξυ λαιμου και ωμου.Μετα απο αυτη την ηλικια μπορει να καθεται και στην θεση του συνοδηγου παντα βεβαια με την ζωνη.
 
* Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας