Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσα γραμμάρια πρέπει να είναι το νεογέννητο σας και ποιό το φυσιολογικό του μήκος

Πόσα γραμμάρια πρέπει να είναι το νεογέννητο σας και ποιό το φυσιολογικό του  μήκος

Βάρος
 
Ο μέσος όρος του βάρους κατά τη γέννηση είναι 3500 γρ. για το αγόρι και 3200 γρ. για το κορίτσι. Τις πρώτες μέρες τα νεογνά χάνουν μέχρι και το 1/10 του βάρους τους, λόγω της αποβολής του οιδήματος που έχουν όταν γεννηθούν. Στις 10 μέρες περίπου επανακτούν το βάρος της γέννησης και ακολούθως βάζουν περίπου:
 
25-30  γραμμάρια την ημέρα το 1ο τρίμηνο

20-25  γραμμάρια την ημέρα το 2ο τρίμηνο

15-20 γραμμάρια την ημέρα το 3ο τρίμηνο και

10-15 γραμμάρια την ημέρα το 4ο τρίμηνο.
 Τις πρώτες εβδομάδες μετρούμε το βάρος κάθε βδομάδα και ακολούθως κάθε μήνα.

Δεν χρειάζεται το βρέφος να ζυγίζεται κάθε μέρα διότι πιθανόν τη μια μέρα να χάσει βάρος και την άλλη να βάλει διπλάσιο. Αυτό εξαρτάται αν το μωρό είναι νηστικό ή αν είχε κένωση ή ούρηση πριν από το ζύγισμα.

Το βάρος ενός νεογέννητου διπλασιάζεται στην ηλικία των 4-5 μηνών, τριπλασιάζεται στο χρόνο και τετραπλασιάζεται στα 2 χρόνια. Μετά χρησιμοποιείτε την απλή μέθοδο για να βρείτε το φυσιολογικό βάρος του παιδιού σας. Διπλασιάζετε την ηλικία του και προσθέτετε 8. Αυτό ισχύει μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Μήκος
 
Το μήκος σε ένα τελειομηνο νεογνό είναι περίπου 52 εκ. για ρο αγόρι και 50 εκ για το κορίτσι.

Αυξάνεται ραγδαία κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου της ζωής. Στο τέλος του 1ουχρόνου το μήκος είναι περίπου 75 εκ.Η αύξηση του μήκους δεν γίνεται με ομαλό τρόπο, αλλά με μικρά “πηδηματάκια”. Έτσι μπορεί για πολλές μέρες να μην αυξηθεί και τις επόμενες να αυξηθεί το διπλάσιο.

Το μήκος διπλασιάζεται στο τέλος του 4ου χρόνου και τριπλασιάζεται στην ηλικία των 12 ετών.

Συχνά οι γονείς ρωτούν αν το παιδί τους θα είναι ψηλό όταν μεγαλώσει. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη στη βρεφική ηλικία. Στην ηλικία όμως των 2 ετών μπορούμε με ένα απλό τρόπο να υπολογίσουμε περίπου το τελικό ύψος.

Για τα αγοράκια διπλασιάζουμε απλά το ύψος τους.

Για τα κοριτσάκια αφαιρούμε 6 εκατοστά από το ύψος των 2 χρονών και διπλασιάζουμε, ή διπλασιάζουμε το μήκος που έχουν στην ηλικία των 18 μηνών.
 
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
drmakrides@cablenet.com.cy
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας