Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

8 απορίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι ,με το νεογέννητο

8 απορίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι ,με το νεογέννητο

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι και όλες οι μανούλες σίγουρα έχουν αγωνία για το πώς θα το φροντίσουν.  
 
Η δρ Μαρία Νεοφύτου συμβουλεύει,
 
Αρχιζοντας απο το κεφαλακι:

Την πηγη, δεν πιεζουμε και ειδικα αν υπαρχουν παιδακια που μπορει απο περιεργεια να αγγιζουν. Η υπαρξη της ειναι βασικη γιατι απο εκει μεγαλωνει η περιμετρος κεφαλης.

Μυτη δεν πρεπει να ειναι βουλωμενη καθαριζουμε με φυσιολογικο ορο  και αναρροφηση οποτε ρουθουνιζει η ειναι λερωμενη η εκανε εμετο και εβγαλε απο την μυτη
 
Ματακια αν υγραινονται πολυ ενα ή και τα δυο ματια ή κανει κιτρινη εκκριση τοτε κανουμε μασσαζ στην εσωτερικη γωνια του ματιου προς τη  μυτη ωστε να βοηθησουμε να ανοιξει ο ρινοδακρυικος πορος που παροχετευει το δακρυ. Αν επιμενει μπορει να χρησιμοποιηθει και κολλυριο.

Στομα κοιταζουμε κυριως για μυκητες που ευκολα κανουν τα νεογεννητα τον πρωτο μηνα.  Φαινονται ασπρες κηλιδες στο εσωτερικο του στοματος , στη γλωσσα, στις παρειες.Εκει χρησιμοποιουμε αντιμυκητιασικο τζελ. Πρεπει να θεραπευεται γιατι προκαλει συγκαμμα.

Μαστοι δεν πιεζουμε, δεν ενοχλουμε τους μαστους. Φουσκωνουν κυριως απο τις ορμονες της μητερας που περνουν μεσω του γαλακτος της  στο βρεφος.

Ομφαλος δυο με τρεις φορες καθαρισμο με οινοπνευμα μεχρι να γινει περιπου 25ημερων.

Καλος καθαρισμο των γεννητικων οργανων απαραιτητος για την υγιεινη και αποφυγη ουρολοιμωξης. Προτιμουμε πλυσιμο με νερο, σκουπισμα ταμποναριστα και την προστατευτικη κρεμα.Στα κοριτσακια το καθαρισμα γινεται απο μπροστα προς τα πισω και η περιοχη γυρω απο τον κολπο και πρωκτο  πρεπει να διατηρειται καθαρη.
 
Στα αγορια η περιοχη κατω απο τους  ορχεις πρεπει να καθαριζεται γιατι ευκολα ερεθιζεται. Στις περιπτωσεις που ερεθιζονται θελει ιδιαιτερη περιποιηση με νερο και καλο στεγνωμα, λιγη ωρα πρεπει να παραμενει χωρις πανι ωστε να αεριζεται η περιοχη και να δινονται ειδικα σκευασματα για συγκαμμα ή για μυκητες, αναλογα.

Μασσαζ: τελος μια πολυ ευχαριστη στιγμη για το βρεφος και την μητερα ειναι αυτη η επαφη με το μασσαζ που πρεπει να κανουμε μετα το μπανιο του μωρου με ενα baby lotion.
 
Οι κινησεις να αρχιζουν απο τα ακρα και να κατευθυνονται προς την καρδια.
 
Στην κοιλια οι κινησεις να γινονται οπως παει ο δεικτης του ρολογιου και στην πλατη, απο την μεση γραμμη που ειναι η σπονδυλικη στηλη οι κινησεις να γινονται προς τα εξω.
 
Το μπανιο να γινεται με θερμοκρασια νερου γυρω στους 37 βαθμους.
 
* δρ Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας