Κυριακή 19 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο αυνανισμός στην Εφηβεία.

Ο αυνανισμός στην Εφηβεία.

Ο εφηβικός αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία που προετοιμάζει τον έφηβο βιώνοντας την ευχαρίστηση, στο να γνωρίσει το σώμα του και την σεξουαλική του λειτουργία, ανοίγει την πόρτα στη μετέπειτα σεξουαλική του ζωή, τη σεξουαλική του διεκδίκηση και συντροφικότητα.
 
Τι είναι όμως ο αυνανισμός;
 
Είναι η συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από τον ίδιο τον έφηβο με σκοπό την ικανοποίηση και τον οργασμό.

Αυτός ο τύπος ερωτισμού, ο οποίος καλείται αυτοερωτισμός, συνοδεύεται συνήθως από ερωτικές φαντασιώσεις που πλαισιώνουν ένα ερωτικό σκηνικό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξιδανίκευση του σεξουαλικού φαντασιωσικού μοντέλου.

Οι ορμονικές αφυπνίσεις ενεργοποιούν την περιέργεια του εφήβου για το σώμα του, αλλά και για το σώμα του άλλου φύλου ενώ αρχίζει να έχει πιο έντονη την ανάγκη να διερευνήσει τη δική του σεξουαλικότητα.

Το ενδιαφέρον και η ενασχόληση με θέματα σεξουαλικής φύσεως είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου και συνδέονται με την αύξηση και την ωρίμανση των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών της ήβης.

Με το κλείσιμο της εφηβικής ηλικίας, ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα θα αποτελέσουν βασικές ανάγκες της ψυχικής και σωματικής ωρίμανσης, οδηγώντας τον προς την ενηλικίωση, όπου θα μοιράζεται την σεξουαλική του ζωή με έναν σύντροφο.

Είναι αλήθεια ότι ο αυνανισμός έχει χρεωθεί με ενοχές και προκαταλήψεις, εξαιτίας της σεξουαλικής άγνοιας, ως μία προβληματική συμπεριφορά, ως μία «ανήθικη» πράξη.

Η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που δείχνει την ανάγκη της ικανοποίησης και της ηδονής.
 

*Μαρίνα Μόσχα, συνεργάτης δρ Θάνου Ασκητή, ΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας